Docenten Nederlands 12-15 | niveau 4 | Mama Tandoori

Introductie 

Ernest van der Kwast (1981) is geboren in Bombay, maar groeide op in Nederland. Hij werkte als journalist en columnist en schreef daarnaast verhalen. Hij debuteerde in 2005 met de roman Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen, maar werd bij het grote publiek bekend met Mama Tandoori, waarin hij over zijn Indiase familie schrijft. Zijn werk bevat vaker autobiografische elementen. Daarnaast is humor zijn handelsmerk. Naast het schrijven van romans schrijft Ernest ook columns voor het NRC Handelsblad.

Inhoud

In dit autobiografische boek vertelt de schrijver over hoe hij in Nederland opgegroeid met zijn Nederlandse vader en verbazingwekkende Indiase moeder. Ze leeft bij het motto 'Gratis is goed' en heeft altijd een deegroller op zak. Zij weet op alles af te dingen, of het nu om een nieuw bankstel, een huis of kipfilet gaat. Ze is gierig, bazig, onuitstaanbaar en vooral om dubbel om te liggen - voor de lezer dan, want wat is de oorzaak van haar gedrag?

Moeilijkheid

Een ik-verteller beschrijft met veel humor en overdrijving zijn familie en vooral zijn moeder. Als lezer vraag je je in het begin af hoe je met zo'n onmogelijke moeder kunt leven, maar naarmate het verhaal vordert kom je erachter dat er een reden is voor het ondenkbare handelen van de moeder van Ernest. Het boek bevat geen doorlopend verhaal, maar bestaat uit tien verhalen die min of meer los van elkaar staan en die ook andere familieleden beschrijven. De verteller verwijst soms wel terug naar vorige verhalen, dus je moet de verhalen wel in volgorde lezen. Door deze verbindingen tussen de verschillende verhalen is dit boek een typisch N3+-boek. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.