Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | Soldaten huilen niet

Introductie

Rindert Kromhout (1964) is bekend als schrijver van prentenboeken en kinderboeken. Soldaten huilen niet is zijn eerste historische roman. Hij kreeg het idee voor dit boek na een bezoek aan Charleston Farmhouse in Zuid- Engeland, waar de kunstenares Vanessa Bell (1879-1961) heeft gewoond. Vanessa Bell was de zus van de schrijfster Virginia Woolf. Beiden maakten zij deel uit van de Bloomsbury groep.
Kromhout vond het huis en zijn bewoners zo bijzonder dat hij er een boek over wilde schrijven. Dat werd Soldaten huilen niet. Daarna verscheen April is de wreedste maand (2013). Daarin wordt dezelfde periode uit de geschiedenis van Charleston beschreven, maar dan vanuit een ander perspectief. Kromhouts derde boek over Charleston (Vertel me wie wij waren) verscheen in 2014.
Soldaten huilen niet werd zeer goed ontvangen en bekroond met de Thea Beckmanprijs (voor de beste historische jeugdroman), de Gouden lijst (voor het beste jeugdboek voor de 12- tot 15-jarigen) en eindigde in de top 3 van de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs.

Inhoud

De achttienjarige Quentin wil schrijver worden en zijn oudere broer wil als communist meevechten in de oorlog in Spanje. Quentin waarschuwt hem dat schrijvers langer leven. Julian sluit daarop een weddenschap met hem af. Quentin belooft een boek over zijn broer te schrijven, wanneer Julian zou sterven in de oorlog. Het feit dat de lezer dit boek in handen houdt, verraadt de droeve afloop. Vervolgens springt het verhaal terug in de tijd en start twaalf jaar eerder, rond 1925, op het Engelse platteland waar de familie van Quentin haar intrek neemt in Charleston. Vanaf de eerste blik op het vervallen huis met zijn tuinen voert Quentin de lezer mee door zijn jeugd in deze kunstenaarsfamilie. Vooral de hechte band met zijn broer speelt hierin een grote rol.

Moeilijkheid

Het boek is niet lastig te lezen, maar ontbeert vaart. Ook komt een groot aantal personages voorbij, zodat het aanleggen van een lijstje raadzaam kan zijn voor minder ervaren lezers. Wanneer een leerling het boek net aankan (N2 of begin N3), is het tevens aan te raden om voor aanvang het nawoord te lezen. De onthulling van het familiegeheim (de afkomst van Angelica) krijgt relatief veel aandacht, wat N2-lezers wel zullen waarderen. Waar het boek echter vooral om draait is de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon, Quentin, tot een individu dat andere keuzes maakt dan de broer die hij van jongs af bewondert; typisch kost voor N3-lezers of hoger.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier