Lezen voor de Lijst

Introductie 

Anna Woltz is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze is geboren in Londen maar ze verhuisde naar Nederland toen ze anderhalf was. Op haar vijftiende schreef ze columns in de Volkskrant over de school waar ze op zat. Door die columns te bundelen, ontstond haar eerste boek: Overleven in 4b. Met haar tweede boek Alles kookt over, waarin ze over haar dagelijks leven schreef, brak ze echt door. In 2012 kreeg Woltz de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek voor Ik kan nog steeds niet vliegen.

Inhoud

Tijdens een vakantie in Griekenland ontmoet Tomas het half-Griekse meisje Nika. Samen vinden ze een aangespoeld meisje op het strand en ze besluiten om haar te verzorgen. Het meisje zegt dat ze gevlucht is, omdat ze zich niet langer veilig voelt op de boot van haar vader.

Moeilijkheid

Aangespoeld is een boek vol actie en spannende gebeurtenissen. Dat maakt het boek aantrekkelijk voor lezers op het instapniveau en N1. Het boek gaat over onderwerpen die deze lezers aanspreken: een beginnende verliefdheid en ruzies met een oudere broer. Daarnaast heeft de hoofdpersoon de behoefte om voor vol aangezien te worden en worstelt hij met driftbuien. De hoofdpersonen zijn ongeveer een jaar of 12. Het boek is in een redelijk groot lettertype gedrukt en daardoor telt het boek 153 pagina's. Lezers op het instapniveau kunnen hierdoor nog afgeschrikt worden. In Aangespoeld zitten veel verwijzingen naar The sound of music. Het is een uitdaging voor gevorderde N1-lezers om zich daar eens over te buigen.

 Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.