Lezen voor de Lijst

Introductie

Helene Bakker heeft meerdere boeken geschreven voor Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, vooral voor de reeks BoekenBoeien. In deze reeks zijn alle 1600 woorden van de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo verwerkt. In elk boek worden 80 woorden uit de lijst gebruikt en achter in het boek uitgelegd. In Ademnood zijn dit woorden uit de categorieën biologie en algemeen.

Inhoud

Susan (haar leeftijd wordt niet genoemd, maar waarschijnlijk is ze 16 of 17 jaar) heeft taaislijmziekte, een chronische en ernstige ziekte aan haar luchtwegen. Susan weet dat ze niet oud zal worden, maar probeert zoveel mogelijk een normaal leven te leiden. Ze wil alleen niet verliefd worden; ze vindt 'dat ze met haar ziekte een blok aan het been van een jongen is.' Maar dan komt Jim met zijn moeder naast Susan wonen. Jim en Susan worden verliefd op elkaar. Jim heeft ondertussen zijn eigen problemen: zijn vader zit in de gevangenis, omdat hij een moord heeft gepleegd. Jim schaamt zich daarvoor en wil niets van zijn vader weten. Susan probeert Jim en zijn vader, die beide erg goed kunnen tekenen, weer bij elkaar te brengen. Ondertussen gaat haar gezondheid achteruit. Voor ze sterft, wil ze nog één ding doen. Ze benadert een museumdirecteur met de vraag of hij de tekeningen van Jims vader tentoon wil stellen. Zo wordt Jim misschien trots op zijn vader. Op de dag dat Jims vader uit de gevangenis komt en meteen wordt uitgenodigd om de tentoonstelling van zijn werk te openen, overlijdt Susan.

Moeilijkheid

De hoofdpersonen zijn ongeveer 16 jaar. Daardoor lijkt het alsof dit boek vooral geschikt is voor leerlingen in de derde klas en hoger. Het taalgebruik is echter eenvoudig. Daardoor kan dit boek ook door jongere leerlingen gelezen worden. Voorwaarde is wel dat zij geïnteresseerd zijn in hoofdpersonen die ouder zijn dan zijzelf én dat ze willen lezen over een meisje dat ernstig ziek is.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.