Lezen voor de Lijst

Introductie  

Jutta Nymphius is een Duitse schrijfster die in Bremerhaven, Keulen, Florence, Düsseldorf en Hamburg heeft gewoond. Ze zegt zelf dat de verhalen die ze schrijft net zo verschillend zijn als haar woonplaatsen. Wat de verhalen gemeen hebben, is dat ze gaan over onderwerpen die kinderen en jongeren van nu echt mee kunnen maken. In haar verhalen moeten de hoofdpersonen vaak een moedige beslissing nemen.

Inhoud  

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.  

Amelie (13) is niet tevreden over haar uiterlijk. Ze zoekt naar kledingtips om haar piramidefiguur te verbergen en ze fotoshopt haar eigen gezicht op perfecte lichamen. Amelie woont samen met haar vader en moeder. Haar ouders maken de laatste tijd erg veel ruzie en Amelie is bang dat ze gaan scheiden. Op school gaat Amelie om met Lina en Celina, omdat ze er graag bij wil horen. Lina en Celina behandelen haar niet erg goed. Amelie wil niet meer omgaan met haar jeugdvriend Nicky, omdat ze hem kinderachtig vindt. Als Amelie een presentatie voor biologie moet geven, werkt ze samen met Kira. Ze worden vriendinnen. Kira is heel zelfverzekerd, kleedt zich zoals ze wil en gaat haar eigen gang.  

Via Kira komt Amelie in contact met Elias, op wie ze al lang verliefd is. Ze videobellen en kunnen goed praten. Nadat haar ouders een heftige ruzie hebben gehad waarvan Amelie getuige was, barst ze in tranen uit tijdens het videobellen met Elias. Hij reageert heel lief. Door de vriendschap met Kira en het contact met Elias krijgt Amelie meer zelfvertrouwen. Ze koopt andere kleding, dit keer niet om haar lichaam te verhullen, maar omdat ze zich er mooi in voelt.

Als Elias Amelie vraagt om hem een naaktfoto te sturen, worstelt ze hier een paar dagen mee. Kira adviseert haar om het niet te doen. Uiteindelijk stuurt Amelie toch een foto en deze wordt doorgestuurd. Amelie is woedend en verstuurt een bericht waarin ze Elias laat weten dat ze een bewerkte foto heeft gestuurd. Ze heeft haar hoofd op het lichaam van een actrice gefotoshopt. Ook dit bericht gaat de hele school door. 

Thuis is het voor het eerst in lange tijd weer gezellig. Nicky en Kira blijven haar steunen en Amelie ziet dat zij haar echte vrienden te zijn.

Moeilijkheid  

Bloot is geschikt voor minder ervaren lezers. Amelie en haar leefwereld zijn herkenbaar en er is een duidelijke verhaallijn. De hoofdstukken zijn kort en het onderwerp en het drama zal lezers op Niveau Start aanspreken. Wat lastig kan zijn, is de gedachtewereld van Amelie: ze heeft veel fantasie en denkt veel na. Dit maakt het boek wel aantrekkelijk voor N1-lezers.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier