Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Brugpieper. Geheimen uit een kluisje. Eerste jaar, draaien maar!

Introductie

Jennifer L. Holm (1968) is een Amerikaanse kinderboekenschrijfster. Ze heeft voor haar werk drie keer de Amerikaanse prijs de Newbery Honors en een Eisner Award ontvangen. Holm heeft een groot aantal boeken geschreven waaronder kinderboeken, jeugdromans en verschillende graphic novels. Haar broer, Matthew Holm, is ook schrijver en illustrator. Hij maakte de illustraties voor alle boeken in de Brugpieperserie.

Inhoud

Let op: deze tekst verraadt de afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.

Alle personages in dit boek zijn dieren. De muis Pippa heeft sinds de brugklas het gevoel in de verkeerde film te zitten. Iedereen wil erbij horen, maar Pippa wil juist opvallen. Ze schrijft zich in voor de filmclub en hoopt beroemd te worden door succes te boeken met een geweldige film. Tijdens het maken van de film gaat er van alles mis. Pippa vindt het moeilijk om samen te werken en jaagt alleen roem na. Haar werkwijze wordt op grappige en soms licht cynische wijze met veel aansprekende cartoons beschreven. Uiteindelijk leert Pippa dat ze moet samenwerken met haar klasgenoten en lukt het de crew om de film te maken. Als de film aan alle leerlingen van de school wordt getoond denkt iedereen dat de film grappig bedoeld is; zo wordt het toch nog een succes.

Moeilijkheid

Brugpieper, geheimen uit het kluisje is een graphic novel en bevat grote letters, korte zinnen en veel illustraties. Het boek heeft 200 pagina’s, maar door de grote letters en de illustraties leest het vlot. Er staan soms lastige woorden en begrippen in, die lezers op niveau start zouden kunnen belemmeren in het begrip van het verhaal. De humoristische cartoons en beschrijvingen zullen voor Nstart-lezers een ondersteuning zijn. Voor N1-lezers is het een leuk boek dat niet veel uitdaging biedt.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.