Lezen voor de Lijst

Introductie

Alan Durant komt uit Engeland en schrijft boeken voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Hij is een groot voetballiefhebber. Daarnaast leest hij al vanaf zijn kindertijd heel veel boeken. 'Want je kunt geen schrijver worden, zonder een lezer te zijn.' Zijn werk werd zelfs gebruikt voor de Engelse nationale televisiezender: BBC. Naast proza schrijft Durant ook poëzie.

Inhoud

Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.

David en Sven zijn tweelingbroers. Hun vader is de beroemde voetballer Nicky Groen. Hun ouders zijn een aantal jaar geleden gescheiden en alleen David zit hun vader nog. Sven is gestopt met voetballen en zit op basketbal. David voetbalt nog wel, maar net voor een ontzettend belangrijke wedstrijd gaat hij door zijn enkel. Hij vraagt aan zijn broer of die niet voor hem wil invallen. Sven twijfelt heel lang, maar uiteindelijk besluit hij David zijn zin te geven. Sven blijkt een veel socialere voetballer te zijn dan zijn broer en zo komt men erachter dat de jongens verwisseld zijn. Omdat er gelijkgespeeld is, wordt  er een week later nog een wedstrijd gevoetbald. Nicky Groen heeft de hele wedstrijd ook bekeken en krijgt op deze manier weer contact met Sven. Eind goed, al goed. Sven gaat weer voetballen, de jongens winnen de bekerfinale ook en het ouderlijk contact is weer hersteld.

Moeilijkheid

Dubbelspel is ook voor lezers op het instapniveau een eenvoudig boek. Het is dun, de lastige woorden worden uitgelegd en de hoofdstukken zijn zo opgebouwd dat ze tot doorlezen uitnodigigen. De uitdaging voor lezers op N1 zit in de vragen die het boek oproept. Moet je altijd alles doen wat iemand van je vraagt? Durf je nee te zeggen tegen iemand van wie je heel veel houdt? Ook is het voor deze lezers interessant om de beide broers eens te vergelijken qua karakter.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.