Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Het leven van een loser 1: Logboek van Bram Botermans

Introductie

Jeff Kinney wilde striptekenaar worden en kon zijn talenten kwijt in het maken van online games. Toch wilde hij naast het tekenen ook graag schrijven. Zijn eerste boek, Het leven van een loser, verscheen in 2006 in de VS en in 2009 in Nederland. In de VS stond het boek op nummer 1 in de bestsellerlijst van de New York Times. Het boek is een striproman: tekst en striptekeningen wisselen elkaar af. Alle tekeningen zijn door Kinney zelf gemaakt. Dit boek bevat veel autobiografische elementen. Er zijn inmiddels behoorlijk wat vervolgdelen verschenen en het boek is ook verfilmd.

Inhoud

In zijn dagboek, hij noemt het zelf liever een logboek, vertelt Bram Botermans over zijn belevenissen als brugklasser. Het leven valt voor hem niet altijd mee en ook hij is niet zo handig. Toch blijft hij zijn best doen om geen loser gevonden te worden. Zijn leven wordt op anekdotische en soms licht cynische wijze met veel grappige cartoons beschreven.

Moeilijkheid

Het verhaal bevat grote letters, korte zinnen en erg veel illustraties, waardoor het gemakkelijk te lezen is. Het boek is best dik, meer dan tweehonderd pagina's, maar door de grote letters en de illustraties, leest het, ook voor lezers op het instapniveau, toch vlot. De humoristische cartoons en beschrijvingen zijn aantrekkelijk en soms ook uitdagend voor deze leerlingen. De humor zal ook N1-lezers aanspreken, maar het boek biedt verder weinig uitdaging voor deze groep.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.