Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Piercings en parels

Introductie

Maren Stoffels (1988) kan zich goed inleven in het leven van haar hoofdpersonen. Ze was 17 jaar toen ze haar eerste jeugdboek schreef: Dreadlocks & Lippenstift. Dat is het eerste boek over Sofie. Na dit boek verschenen Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup. Verder schreef ze onder meer drie boeken in de serie 'Backpack': Vlucht van Elin, Gezicht van Britt  en Tara vecht terug. Sproetenliefde werd bekroond met de prijs van de Jonge Jury. Maren Stoffels schrijft vaak over dingen die jongeren bezig houden: o.a anorexia, gepest worden, homosexualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap. 

Inhoud 

Het leven van de 15-jarige Sofie is niet gemakkelijk: haar allerbeste vriendin blijkt verliefd op haar te zijn, haar beste vriendin (een fotomodel) belandt met anorexia in het ziekenhuis, haar ouders zijn niet meer verliefd op elkaar en ze voelt meer voor haar vakantieliefde dan voor haar huidige vriendje. Sofie ontdekt dat ze oneerlijk is tegen de mensen die haar het meest dierbaar zijn. Lukt het haar om alle problemen op te lossen? (Piercings & Parels is deel twee uit een serie, er volgt nog een derde deel.)

Moeilijkheid

Piercings & parels is een probleemboek voor meisjes; jongens zullen het boek niet snel ter hand nemen. Instapniveaulezers leven mee met Sofie en haar problemen, maar schrikken mogelijk af door heftige en wat onbekende onderwerpen als anorexia, ziekenhuisopname, seks en homoseksualiteit. Ook kunnen de talloze problemen verwarrend voor ze zijn. Dit geldt niet voor N1-lezers: zij kunnen meevoelen met talloze karakters en hun problemen, waaronder vakantieliefde, onbeantwoorde liefde, ruziënde ouders, een broer met een nare vriendin. De vlotte schrijfstijl, de sympathieke en stoere Sofie en de weergave van sms- en e-mailverkeer zijn stimulerend voor zowel instapniveau- als N1-leerling. Het open einde kan door beide niveaus als vervelend worden ervaren.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.