Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Romeo en Julia

Introductie

Romeo en Julia maakt deel uit van de serie Beroemde Liefdesverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Andere titels uit deze reeks zijn Tristan en Isolde en Floris en Fleur (Floris en Blancefloer). Marian Hoefnagel heeft deze verhalen bewerkt voor leerlingen die moeite hebben met lezen. Het taalgebruik en de verhaallijn zijn eenvoudig, maar Hoefnagel doet recht aan de sfeer van de oorspronkelijke teksten door enkele verouderde woorden (zoals bal, diadeem, gong) en symbolen te handhaven.

Inhoud

Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.

Romeo Montak is achttien geworden en zal binnenkort moeten trouwen. Dan ziet hij Julia Capulet, die als dienstmeisje verkleed in een boom verstopt zit. Hij wordt op slag hevig verliefd. Enige tijd later ontmoeten Romeo en Julia elkaar op een bal van graaf Orsini. Romeo spreekt Julia aan en ze valt op haar beurt als een blok voor hem. Algauw beseffen Romeo en Julia dat hun liefde gedoemd is, omdat hun families verwikkeld zijn in een vete. Als Julia's vader een bal geeft ter ere van het voorgenomen huwelijk tussen Julia en Paris, komt Romeo vermomd langs. Hij volgt Julia naar haar huis en bekent Julia zijn liefde. Stiekem trouwen ze.
De volgende dag doodt Romeo Tybalt, de neef van Julia. Hij moet Verona verlaten. Julia is ten einde raad, want haar huwelijksdag nadert. Zij kan niet met Paris trouwen, omdat ze al met Romeo getrouwd is. Ze neemt de priester in vertrouwen en hij geeft haar een drankje dat ze de avond voor haar huwelijk moet drinken. Het zal lijken alsof ze dood is, maar ze zal 40 uur later wakker worden en dan zal Romeo haar meenemen. De priester zendt een bode naar Romeo, maar Romeo opent de brief niet. Op straat hoort hij dat Julia dood is en hij spoedt zich naar Verona om bij haar graf te sterven. Bij de grafkelder ontstaat een gevecht met Paris, waarbij Paris wordt gedood. Romeo drinkt een dodelijk drankje en sterft naast Julia. Als Julia wakker wordt en ze ziet dat Romeo dood is, neemt ze zijn mes en pleegt ze zelfmoord.
De ontroostbare families leggen hun geschil bij en laten standbeelden voor de geliefden maken.

Moeilijkheid

Deze bewerking van Romeo en Julia is niet moeilijk. Het taalgebruik is eenvoudig. Enkele moeilijker woorden worden achter in het boek toegelicht. Het symbool van de witte duif wordt vooraf helder uitgelegd. Het enige wat leerlingen lastig zouden kunnen vinden is het verhaal van Pyramus en Thisbe dat Julia's dienstmeisje aan haar vertelt. Dit bevat een duidelijk vooruitwijzing naar de gebeurtenissen die komen gaan. Veel leerlingen met zullen die niet meteen doorzien. Leerlingen die de hint wel snappen, zullen het waarschijnlijk leuk vinden dat ze het verhaal 'door hebben'. Ook voor de meer gevorderde lezer bevat dit boek dus een paar leuke uitdagingen.
Het verhaal bevat veel elementen die zich lenen voor discussie. Daardoor, en door de uitstekende lesbrief bij dit boek, is Romeo en Julia een geschikt verhaal om klassikaal te lezen.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.