Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Uitgehuwelijkt

Introductie

Behalve schrijfster is Marian Hoefnagel docent Nederlands op een school voor dove en slechthorende jongeren. Daar viel het haar op dat er weinig leuke boeken worden geschreven voor leerlingen die taal- en leesproblemen hebben. De makkelijke boeken zijn saai of kinderachtig en interessante boeken zijn te moeilijk. Hoefnagel schrijft over onderwerpen die interessant zijn voor jongeren (vriendschap, verliefd worden, uitgaan, vrijen en 'de eerste keer', maar ook: bedrogen worden, drugs- en alcoholgebruik, homoseksualiteit, ongewenst zwanger zijn, incest, gedwongen prostitutie, enz.).

Inhoud

Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.

Op Celiens zeventiende verjaardag vertellen haar ouders haar dat ze moet trouwen met Serdar, de zoon van een vriend van Celiens vader. Niet alleen ziet Celien niets in een gedwongen huwelijk, ze ziet er ook erg tegenop om naar Engeland te verhuizen en haar vriendinnen achter te laten. Uit schaamte heeft ze hen niets verteld over de plannen van haar ouders.
Zo vertrekt Celien in haar eentje naar Engeland. Omdat ze niets van het huwelijk wilde weten, heeft ze niet geluisterd naar wat haar ouders haar over Serdar verteld hebben. Daardoor ziet ze Serdar bijvoorbeeld aan voor de chauffeur van de familie en Serdars vader voor Serdar. Uiteindelijk blijkt Serdar een lieve en aantrekkelijke man, die in een groot en prachtig huis woont. Hij blijkt eerder getrouwd te zijn geweest met Celiens nichtje, dat op 22-jarige leeftijd is overleden, en met wie hij twee kinderen heeft gekregen. In haar kamer vindt Celien het dagboek van haar nichtje, waar ze veel steun aan heeft. Naarmate de tijd verstrijkt leren Serdar en Celien elkaar beter kennen. Serdar verzekert haar dat ze niet met hem hoeft te trouwen als ze dat niet wil. Maar Celien en Serdar vallen uiteindelijk als een blok voor elkaar.

Moeilijkheid

Uitgehuwelijkt is kan door de meeste lezers met instapniveau goed gelezen worden. Het verhaal is heel geschikt voor brugklassers en iets oudere, maar emotioneel nog 'groene' lezers: er gebeuren geen nare dingen en fysieke toenadering wordt zeer ingetogen beschreven. De meeste minder ervaren lezers vinden het vervelend als een verhaal een open einde heeft. Maar als ze dat merken, hebben ze het boek al uit.
Uitgehuwelijkt is een echt meidenboek: het verhaal is romantisch en wensvervullend. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.