Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Vrienden voor het leven

Introductie

Vrienden voor het leven is een van de boeken uit de serie Leeslicht van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Enkele andere titels uit deze reeks zijn De gelukkige huisvrouw (Heleen van Royen), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Het diner (Herman Koch). Doelstelling van deze serie is om literaire werken voor volwassenen toegankelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen. Vrienden voor het leven is bewerkt door Sonja Markowski. Moeilijke woorden worden achterin het boek uitgelegd.
Hoewel Vrienden voor het leven eigenlijk een boek voor volwassenen is, is het zeer geschikt voor leerlingen uit de tweede, derde en vierde klas van vmbo-b(k).

Inhoud

Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.

Vrienden voor het leven is het waargebeurde verhaal van de rijke zakenman Philippe Pozzo di Borgo. Door een ongeluk raakt hij volledig verlamd. Omdat zijn vrouw Béatrice ernstig ziek is, ziet Philippe zich genoodzaakt een verpleger voor dag en nacht aan te nemen. De Algerijnse immigrant Abdel, die net uit de gevangenis komt, lijkt volledig ongeschikt voor het werk, maar Philippe voelt zich aangetrokken door Abdels directheid en gevoel voor humor en waardeert het dat Abdel hem niet in de eerste plaats als patiënt, maar gewoon als mens ziet. Er ontwikkelt zich een diepe vriendschap tussen Philippe en Abdel. Al gauw wordt duidelijk dat Abdel het weliswaar niet zo nauw neemt met de Franse wetten (en daardoor regelmatig in de problemen komt), maar een hart van goud heeft. Als Abdel Philippe meeneemt naar Marokko, leert Philippe Khadija kennen. Hij trouwt met haar en gaat in Marokko wonen. Abdel woont afwisselend in Frankrijk en Algerije. Philippe en Abdel zijn nog steeds vrienden.

Moeilijkheid

Deze bewerking van het verhaal van Philippe Pozzo is niet moeilijk. De opmaak maakt het boek prettig leesbaar voor leerlingen die moeite hebben met technisch of begrijpend lezen en/of dyslectisch zijn.
Wel wordt van leerlingen gevraagd dat zij zich enigszins kunnen verplaatsen in de leefwereld van volwassenen. Abdel spreekt echter, door zijn avontuurlijke en kwajongensachtige natuur, de meeste jonge lezers zeer aan. In gelijke mate geschikt voor jongens als voor meisjes.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.