Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 15-18

 | niveau 3 | Het gouden ei

Introductie

Het gouden ei is waarschijnlijk het boek dat het meest gelezen wordt door middelbare scholieren. Het boek is dun en spannend en gaat over misdaad en liefde. Niet voor niets werd het werk van Krabbé in 1993 bekroond met de Diepzeeprijs, een prijs voor door havo- en vwo-scholieren meest gewaardeerde schrijvers.

Inhoud

Rex en Saskia zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk. Als Saskia bij een tankstation iets te drinken gaat halen, verdwijnt ze spoorloos. In het tweede hoofdstuk maakt de lezer kennis met Rex Lemorne, een Franse scheikundeleraar, zonder dat meteen duidelijk is wat hij met Rex en Saskia te maken heeft. Gaandeweg wordt het de lezer duidelijk wat er op het tankstation gebeurd is. Rex probeert ondertussen de draad van zijn leven weer op te nemen, maar het raadsel rond Saskia's verdwijning laat hem niet los. Dan komt hij in contact met een man die beweert dat hij weet wat er met Saskia gebeurd is. Hij stelt Rex voor het raadsel te ontsluieren, mits Rex bereid is hetzelfde lot te ondergaan. Omdat de lezer dat inmiddels weet, is deze er getuige van hoe Rex zijn eigen ondergang tegemoet gaat. 

Moeilijkheid

Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken, waarbij het perspectief steeds wisselt. Veel N2-lezers hebben hier aanvankelijk moeite mee. Als zij echter eenmaal de link tussen Rex en Lemorne hebben gelegd, begrijpen de meeste N2-lezers wel hoe het verhaal in elkaar zit. Voor N3-lezers is dit geen probleem.
Hoewel zowel N2-, N3- als N4-lezers Het gouden ei met plezier lezen, zijn er wel grote verschillen in de betekenis die zij aan het verhaal toekennen. De meeste N2-lezers komen niet veel verder dan een spannend verhaal over een ontvoering. N3-lezers zullen, zeker als zij ook secundaire literatuur krijgen aangereikt, wel in staat zijn om in Het gouden ei het menselijk tekort in de relatie met geliefden te herkennen. N4-lezers zullen het interessant vinden om een relatie te leggen met het verhaal van Orpheus en Eurydice.

Voor een volledige analyse van de problemen en uitdagingen waarop lezers van verschillende niveaus kunnen stuiten klik je hier.