Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 15-18

 | niveau 3 | Het voorseizoen

Introductie

David Pefko (1983) is een Nederlands-Griekse schrijver. Hij debuteert met de roman Levi Andreas (2009). Het voorseizoen is zijn tweede roman en wordt bekroond met de Inktaap 2013; deze prijs wordt toegekend door scholieren die het beste boek kiezen uit de werken die een grote literaire prijs voor volwassenen hebben gewonnen. In 2017 verschijnt Daar komen de vliegen.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over verloop en afloop van het verhaal.
Steve Mellors is rechercheur bij de politie van Leicester. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor een siergotenspecialist en sindsdien gaat het bergafwaarts met Steve. Hij eet te veel, hij drinkt te veel en slikt onverantwoorde doses medicijnen. Alleen in het bekijken van porno vindt hij enige verlichting. Via een sekssite komt hij in contact met de 24-jarige Anca, een Roemeense prostituee, op wie hij hevig verliefd wordt. Hij zegt haar dat hij taxichauffeur is en deze leugen is het begin van een onomkeerbare reeks rampzalige gebeurtenissen. Anca wordt opgepakt en in het huis van bewaring verkracht door twee collega's van Steve. Steve is getuige van de verkrachting, maar grijpt niet in. Anca doet aangifte en er volgt een rechtszaak. Ondanks zijn streven 'goed te doen' keert alles en iedereen zich tegen Steve, zodat hij genoodzaakt is het land enige tijd te verlaten. Hij vertrekt naar Kos, waar Anca's advocaat een vakantiehuis heeft. In een laatste poging nog iets van zijn leven te maken stort hij zich op de verwaarloosde tuin en ontfermt hij zich over een zwerfkatje. Zijn overgewicht, alcoholmisbruik in bovenmatige medicijngebruik eisen echter hun tol. Zijn gezondheid verslechtert in hoog tempo en als hij op een dag op zoek is naar zijn weggelopen katje, valt hij dood neer.

Moeilijkheid

Het voorseizoen is voor N3 geen moeilijk, maar wel een enigszins traag boek. De strekking van het verhaal is voor N2 en N3-lezers goed te volgen: zielige man gaat met open ogen zijn ondergang tegemoet. Minder gevorderde lezers zouden moeite kunnen hebben zich in te leven: de hoofdpersoon staat ver van hen af. Voor N4-lezers zijn de vertelsituatie en de ironie interessant.

Voor een volledige analyse van de problemen en uitdagingen waarop lezers van verschillende niveaus kunnen stuiten: klik hier.