Lezen voor de Lijst

Introductie

Marc van Velzen (1961) is geen schrijver van beroep, maar hij schijft als hobby. Zijn eerste boek, Jongleren, gaat net als Air time over een jongen die gepest wordt. In het naschrift kunnen we lezen dat Marc van Velzen vroeger veel verschillende sporten heeft beoefend.  

Inhoud

Sebastiaan is pas verhuisd van Holten naar Amsterdam. Op zijn nieuwe school heeft hij het moeilijk. Zijn klasgenoot Jort commandeert namelijk iedereen en alles moet gaan zoals hij wil. Wanneer Sebastiaan bijvoorbeeld met Camiel heeft afgesproken om na school met hun BMX te gaan stunten in het park, besluit Camiel op bevel van Jort iets anders te gaan doen. En als Jort niet op school aanwezig is, bewaakt Wally het fort. Sebastiaan laat het hier niet bij zitten en daagt Jort uit. Met het zetten van een tattoo denkt Sebastiaan Jort te verslaan, zodat andere jongens wel met hem willen optrekken. Kinderen onder de zestien jaar mogen zonder toestemming van de ouders echter geen tattoo. Sebastiaan geeft niet op en verzint een nieuwe weddenschap: een BMX-stunt filmen en wie na een week de meeste views heeft, heeft gewonnen. Opnieuw durft Sebastiaan tegen Jort in te gaan; iets wat Jort nog niet eerder heeft meegemaakt. Die BMX-stunt loopt maar net goed af, maar wanneer zij op de locatie (tramremise) worden gesnapt, proberen Sebastiaan en Jort te ontsnappen. Jort knalt daarbij vol op een tram, loopt een flinke hersenschudding op en belandt in het ziekenhuis. Sebastiaan zoekt hem in het ziekenhuis op en dat brengt de jongens dichter bij elkaar.  

Moeilijkheid

De BMX-stunts zullen niet voor iedereen herkenbaar zijn en dit vergt daarom van sommige beginnende lezers enig inlevingsvermogen. Vanwege de vele acties zullen Instapniveaulezers Air Time wel kunnen waarderen. Wat meer gevorderde lezers zullen daarnaast oog hebben voor de manieren waarop Sebastiaan aansluiting probeert te vinden bij zijn klasgenoten. Voor N1-lezers vormt de ontwikkeling tussen Sebastiaan en Jort een uitdaging. N2-lezers zullen ook oog hebben voor de rol van Sebastiaans vriend Siem. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.