Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Ali's oorlog

Introductie

Lydia Rood heeft al heel veel kinder- en jeugdboeken geschreven. Sommige verhalen zijn grappig, andere serieus, of spannend. Maar eigenlijk altijd gaan haar boeken over jongens en meisjes die niet mogen zijn zoals ze zelf willen zijn.

Het idee voor Ali’s oorlog is bedacht door Mikail Altun, een leerling uit groep 8. Lydia Rood was een paar maanden als schoolschrijver te gast op zijn school. Ze had de leerlingen de opdracht gegeven om de achterkant te schrijven van het boek dat ze het liefst zouden willen lezen. Mikail bedacht toen het verhaal over een jongen die graag dokter wil worden maar verkeerde vrienden krijgt. Dat vond Lydia Rood zo’n goed idee dat ze er samen met Mikail een boek van heeft gemaakt.
Meer over Lydia Rood kun je lezen op Leesplein.nl.

Inhoud

Let op: de onderstaande tekst bevat informatie over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Yessin (hoofdpersoon) zit bij Ali in de klas. Ali speelt de baas en alle jongens doen wat hij zegt. Yessin wil een goede Citotoets maken en later tandarts worden. Eigenlijk wil hij niet meedoen met Ali’s streken, maar als hij niet meedoet, hoort hij er niet bij.

De jongens wachten hun klasgenote Sara na schooltijd op en mishandelen haar. Yessin doet ook mee. Sara gaat van school. Als Ali voorstelt om Sara via sociale media te blijven pesten, weigert Yessin mee te doen.

Ondertussen heeft Yessin per toeval gehoord dat Ali’s broers van plan zijn een overval te plegen. Ze zetten Yessin onder druk om mee te doen; hij moet een sok over de bewakingscamera trekken. Iemand herkent Yessin en hij moet mee naar het politiebureau. Omdat hij minderjarig is, kunnen ze hem niet vasthouden.

Als Sara’s ouders aangifte doen van mishandeling, komt de politie op school om de zaak te onderzoeken. Door alle commotie verprutst Yessin zijn proeftoets en ziet hij zijn toekomstdroom in duigen vallen. Ook thuis nemen de spanningen toe.

Als Yessin naar Koranles gaat, merkt zijn leraar dat het niet goed gaat met Yessin. Yessin vertelt hem dat hij bang is voor Ali’s broers en is blij dat hij eindelijk met iemand over zijn problemen kan praten.

Ilias, Yessins klasgenoot, heeft zich altijd afzijdig gehouden van Ali’s groepje, maar blijkt wel precies te weten wat er aan de hand is. Hij vertelt Yessin dat hij naar de meester is gegaan om uit te leggen wat er speelt: in groep 6 was Ali verliefd op Sara, maar Sara was verliefd op Yessin. Omdat Ali daar niet mee om kon gaan, is hij Sara gaan pesten. Yessin moest wel meedoen, omdat Ali zich anders tegen hem zou keren.

De meester, de politie en Yessins ouders snappen nu waarom Yessin zulke nare dingen deed, Ali wordt van school gestuurd en Yessin is vastbesloten een goede Citotoets te maken en, samen met zijn nieuwe vriend Ilias, naar het vwo te  gaan. 

Moeilijkheid

Ali’s oorlog is een redelijk eenvoudig N1-boek en ook geschikt voor lezers met instapniveau die de overstap naar N1 willen maken. De gebeurtenissen in het boek zijn realistisch en worden heel geloofwaardig beschreven. De meeste leerlingen zullen zich goed in kunnen leven. Het verhaal biedt nogal wat stof tot nadenken (en/of discussie).
Ali's oorlog biedt N2-lezers weinig mogelijkheden om hun literaire competentie verder te ontwikkelen (maar zal door een aantal van hen niettemin met plezier worden gelezen).

Vooral geschikt voor eersteklassers. Ook vmbo-leerlingen vinden Ali’s oorlog een interessant boek. Geschikt om voor te lezen in de klas.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.