Docenten Nederlands 12-15 | niveau 1 | Blauwe plekken
Introductie
Anke de Vries is op latere leeftijd pas gaan schrijven nadat ze een cursus creatief schrijven heeft gevolgd. In haar boeken beschrijft ze het leven en de problemen van gewone kinderen en volwassen. Haar bekendste werken zijn verhalen voor kinderen vanaf 10 jaar. In deze boeken behandelt ze serieuze onderwerpen als mishandeling, discriminatie, criminaliteit en vluchtelingen. Vaak worden de problemen door een groep kinderen opgelost. In de boeken voor lezers van 12 jaar en ouder komt haar liefde voor Frankrijk naar voren. Deze verhalen spelen zich vaak af in Franse dorpjes. Die boeken hebben, in tegenstelling tot de verhalen die zich in Nederland afspelen, vaak een detectiveachtige inslag.
Blauwe plekken behoort tot de klassiekers van de Nederlandse jeugdliteratuur. Het boek werd in 1993 bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury en er zijn ruim 100.000 exemplaren van verkocht.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
Judith woont samen met haar moeder en broertje Dennis in Den Haag. Ze probeert het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken, maar toch wordt ze vrijwel iedere dag door haar moeder mishandeld. Thuis is Judith altijd op haar hoede. Ze wil ze niets verkeerd doen en tegenover de buitenwereld moet ze haar blauwe plekken zien te verbergen. Judith heeft meer plezier op school door haar klasgenoot Michiel, een jongen die door omstandigheden bij zijn oom en tante woont. Hij wordt een waardevolle vriend voor haar. Tante Lies, de zus van Judiths moeder, vertelt hoe hun thuissituatie vroeger was en voor Judith wordt dan duidelijk waarom haar moeder haar mishandelt.
Doordat Judith veel afwezig is, vermoedt de meester dat Judith mishandeld wordt. De blauwe plekken die hij op haar benen ziet als hij haar verzwikte enkel wil verbinden zorgen ervoor dat hij dit zeker weet. Inmiddels is het Judiths moeder te heet onder de voeten geworden en is het gezin zonder iemand op de hoogte te brengen vertrokken. Michiel mist zijn vriendin en gaat bij haar oude huis langs. Michiel zoekt Judith op in Leiden en biedt hulp aan. Die avond wordt Judith afgeranseld door haar moeder. Dat doet Judith besluiten om weg te lopen en de hulp van Michiel aan te nemen.
Moeilijkheid
Instapniveaulezers lezen dit boek als een spannend verhaal over een zeer heftig onderwerp. De link tussen het leven van Michiel en Judith zal voor hen wellicht te hoog gegrepen zijn. N1-lezers zullen de invloed van de vriendschap van Michiel wel kunnen plaatsen in het leven van Judith. Voor de N2-lezers biedt het boek verhaaltechnisch te weinig uitdaging, maar ook voor deze lezer is het onderwerp interessant. Waarschijnlijk houdt de N2-lezer zich bezig met de vragen waarom Judith mishandeld wordt en waarom niemand haar in eerste instantie helpt. Verder zal de N2-lezer zich afvragen waarom Judith de mishandeling geheimhoudt.
Dit boek is heel geschikt voor alle lezers van de eerste en tweede klas.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.