Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Eilanddagen

Introductie

Gideon Samson is een succesvol en veelgelezen schrijver. Zijn eerste boek Niks zeggen werd meteen bekroond met de Vlag en Wimpel en ook titels als De hemel kan wachten, Zwarte zwaan, Zeb. en Eilanddagen vielen in de prijzen. Samson zegt over zijn boeken: ‘Ik schrijf over kleine gebeurtenissen die op wereldniveau er niet toe doen, maar die voor een hoofdpersoon megabelangrijk zijn. Geen enkele zin mag overbodig zijn.’ De boeken van Gideon Samson (1985) hebben vaak relatief jonge hoofdpersonen, maar toch zijn Samsons boeken niet kinderachtig. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan het leesplezier bederven.

Als de moeder van de twaalfjarige Jakob met haar nieuwe vriend op vakantie gaat, mag Jakob niet mee. Zijn moeder heeft bedacht dat hij die weken bij zijn Griekse vader gaat logeren. Jakob heeft hem vier jaar geleden voor het laatst gezien en heeft helemaal geen zin om te gaan, maar het moet.

Jakob heeft het niet naar zijn zin op het Griekse eiland. Dat verandert als hij Michális ontmoet. Michális heeft een Nederlandse vader, waardoor de jongens Nederlands met elkaar kunnen spreken. Binnen enkele dagen ontstaat er een innige vriendschap. Dan arriveert Puck, het Nederlandse vriendinnetje van Michális. Jakob verwacht dat het nu gedaan is met de vriendschap; Michális en Puck zullen alleen nog oog hebben voor elkaar. Maar niets is minder waar. Het drietal trekt samen op en vormt een hecht vriendenclubje.

Als ze samen gaan zwemmen en Michális en Puck met elkaar zoenen, steekt Puck haar hand uit naar Jakob. Even later zoenen Puck en Jakob waar Michális bij is. De volgende dag is het even onwennig, maar al snel besluiten ze dat er niets geks is gebeurd. Michális deelt zijn grootste wens: dat ze met z’n drieën in één huis kunnen wonen en dat alles dan zo blijft zoals het nu voelt. Van de idyllische vriendschap blijft echter weinig over als Jakob en Puck zoenen waar Michális niet bij is. Als Michális erachter komt, is hij woest dat ze stiekem iets zonder hem hebben gedaan. Jakob zoekt steun bij zijn vader die hem vertelt dat Jakob het goed moet maken. Zo kan hij niet teruggaan naar Nederland. Jakob zoekt Puck op en bekent dat hij verliefd op haar is. Puck weet niet of ze ook verliefd is op Jakob. Ze stelt vast dat ze verliefd is op ‘ons’. “‘Op Miech en op jou en dan met mij erbij samen,’ legt Puck uit. ‘Op ons drieën eigenlijk. Snap je dat?’” Wanneer ze Michális hebben gevonden, weten ze hun ruzie bij te leggen. Ze besluiten dat ze met z’n drieën zijn en blijven.

Moeilijkheid

Door de duidelijke focus op psychologische spanning en het gebruik van beeldspraak is Eilanddagen voor lezers op niveau Start duidelijk een brug te ver. Voor N1- en N2-lezers zijn deze aspecten juist een prettige uitdaging. Eilanddagen laat de lezer nadenken over verliefdheid, vriendschap, de manier waarop je van iemand kan houden en over de regels die in dergelijke relaties gelden. De uitgebreide beschrijvingen van Jakobs gedachten en gevoelens dragen bij aan de identificatie. Lezers met een vastomlijnd beeld van relaties kunnen echter moeite hebben zich in Jakob te verplaatsen. Het verhaal staat in de jij-vorm. Dit zal voor alle lezers even wennen zijn. Jakobs leeftijd zal met name lezers uit de brugklas aanspreken.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.