Lezen voor de Lijst

Introductie

Anna Woltz (1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Woltz studeerde Geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster; ze heeft twintig boeken op haar naam.
Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en Honderd uur nacht (2014) werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst, en won de Nienke van Hichtum-prijs 2015. Haar boeken worden vertaald in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Sloveens, Deens, Noors, Japans en Taiwanees.
Bron: Annawoltz.nl

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De ouders van Fitz (12 jaar) en haar zusje Bente zijn sinds kort uit elkaar. Als Fitz en Bente voor het eerst bij hun vader ‘wonen’, krijgen Bente en haar vader een ongeluk. Fitz wil mee naar het ziekenhuis, maar heeft net met een watervaste stift ‘Mama moet dood’ op haar hoofd geschreven. De buurvrouw leent haar een tijgermasker.
Als Bente moet wachten tot de dokter tijd heeft om haar vingertopje er weer aan te naaien, gaat Fitz in het ziekenhuis op onderzoek uit. Ze ontmoet Adam (15 jaar), die in het ziekenhuis is voor zijn veel te vroeg geboren broertje en op wie ze gaandeweg verliefd wordt. Ze komen ook Primula tegen, die een openhartoperatie heeft gehad en op haar dokter valt. Bente valt voor de charmes voor verpleger Douwe. Door de onhandige manoeuvres van Fitz moet Adam haar arm gipsen. Fitz vader blijkt ook gewond te zijn geraakt bij het ongeluk en moet geopereerd worden. En passant proberen Fitz, Adam en Primula dokter de Gooijer en zuster Yasmine op elkaar verliefd te maken. Het geheel ademt de sfeer van de kerstfilm Love Actually, waarin alles, net als in Gips, op het einde toch nog ‘een soort van goed’ komt.

Moeilijkheid

Gips is met vaart geschreven. Er gebeuren genoeg grappige en ontroerende dingen om de enigszins ervaren N1-lezer geboeid te houden. Voor lezers met het instapniveau bevat het boek wellicht te weinig echte actie en drama. Doordat Fitz een bijzonder meisje is en haar gedachten op een mooie, bijna poëtische manier worden verwoord, is het boek ook geschikt voor N2-lezers met enig gevoel voor stijl.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier