Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Het grote boek van Raffie

Introductie

Jan Eilander (1959) is schrijver en filmmaker. Als jeugdboekenschrijver brak hij door met de twee boeken over Rafael. De bekende voetballer Rafael van der Vaart is de inspiratie geweest voor de boeken Rafael en Raffie. In 2011 schreef hij ter gelegenheid van de 65-jarige verjaardag van Johan Cruijff het boek Cruijffie, over de jeugdjaren van deze grote voetballer.  

Inhoud

Rafael verhuist met zijn ouders en tweelingzus van Amsterdam naar een dorp net buiten Amsterdam. In eerste instantie vindt Rafael het hier maar saai, want hij kan nu niet meer voetballen op het pleintje. Sterker nog, hij kan helemaal niet meer voetballen, want zijn moeder moet hier niets van hebben. Haar vader was vroeger een bekende speler en hij heeft zijn gezin in de steek gelaten om te kunnen voetballen. 

Rafael kan de verleiding om te voetballen niet weerstaan en hij sluit zich stiekem aan bij de voetbalclub in het dorp (HBOK: Het Begon Op Klompen). Het valt direct op dat Rafael een groot talent is en tijdens een toernooi wordt hij gescout voor de jeugdopleiding van Ajax. Nu moet Rafael het zijn ouders wel vertellen en gelukkig steunen ze hem. Hij wordt toegelaten tot de D1. 

Vanaf dat moment heeft Rafael een druk leven, want hij moet veel trainen en wedstrijden spelen. Ondertussen moet hij zich nog met een heleboel andere zaken bezighouden: zijn opa (de ex-profvoetballer) duikt ineens op, hij moet een balans zien te vinden in het omgaan met zijn vrienden in het dorp en zijn nieuwe voetbalvrienden, zijn ouders maken veel ruzie en besluiten even apart van elkaar te wonen, sommige voetbalvrienden blijken minder goede vrienden te zijn dan gedacht en Rafael vindt het zusje van één van zijn teamgenoten wel erg leuk. Gelukkig kan Rafael altijd op de steun van zijn familie en zijn vriend Nando rekenen en heeft hij het voetbal nog, waar hij altijd weer blij van wordt.  

Moeilijkheid

Het grote boek van Raffie is een boek waarin gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, waardoor er veel vaart in het verhaal zit. De lezer valt van het ene avontuur in het andere: van spannende wedstrijden tot opbloeiende liefdes en van voetbalhooligans tot ontsnappingen. Het vocabulaire, de zinsconstructies en het gebruik van beeldspraak kunnen deze vaart echter wel uit het verhaal halen, met name voor beginnende lezers. Vanwege het taalgebruik en de dikte van het boek is Het grote boek van Raffie voor de meeste instapniveaulezers ongeschikt.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier