Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Made by Indira

Introductie

Caja Cazemier en Martine Letterie zijn bekende Nederlandse jeugdboekenschrijfsters, die allebei veel titels hebben geschreven. Samen schreven ze eerder Familiegeheim (2011) en Keerzijde (2014). Ze zochten een onderwerp voor een nieuw boek en kwamen uit bij kinderarbeid. Net als hoofdpersoon Terra gingen Cazemier en Letterie naar India om in contact te komen met meisjes die in de kledingindustrie werken. In totaal spraken ze met 75 meisjes. Die gesprekken vormden de basis van dit verhaal.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De vijftienjarige Terra koopt graag nieuwe kleding. Omdat haar budget beperkt is, gaat ze naar goedkope winkelketens. Terra’s tante Willemijn werkt voor een ngo en neemt Terra mee tijdens een zakenreis naar India om te zien waar en door wie de kleding die zij koopt wordt gemaakt. In India ziet Terra met eigen ogen hoe slecht de leef- en arbeidsomstandigheden voor de (veelal) meisjes en vrouwen in de kledingindustrie zijn. Op een festival ontmoet ze Indira en andere meisjes uit haar dorp en ze schrikt van hun vreselijke verhalen. Thuis besluit Terra het roer om te gooien: voortaan koopt ze bewuster en vraagt ze in winkels onder welke omstandigheden hun kleding is gemaakt.

De vijftienjarige Indira komt uit een arme Indiase familie die grote schulden heeft. Als er in haar dorp een man langskomt met folders over werk in een spinnerij, lijkt dit een fantastische kans om geld te verdienen en te kunnen sparen voor haar bruidsschat. Maar zodra Indira bij de omheinde fabriek aankomt, realiseert ze zich dat ze is voorgelogen over de gunstige arbeidsvoorwaarden en ze feitelijk zit opgesloten. Als ze tijdens een nachtdienst wordt aangerand door haar leidinggevende weet ze over de hoge muren rond het terrein te ontsnappen. Daarbij raakt ze gewond aan haar enkel en in het ziekenhuis ontmoet ze Terra en haar tante opnieuw. Hierna besluit Indira een opleiding te volgen bij SAVE, de organisatie die Willemijn en Terra door India rondleidt. Na het behalen van haar diploma krijgt ze een beter betaalde baan vlakbij haar huis.

Moeilijkheid

Made by Indira is een toegankelijk boek met een duidelijke moraal, die geen enkele lezer zal ontgaan. Voor lezers op niveau Start kunnen het taalgebruik en het gebrek aan actiespanning een struikelblok vormen. De schrijfstijl maakt het boek juist zeer geschikt voor N1-lezers. Voor N2-lezers biedt het boek inhoudelijk weinig uitdaging.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.