Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Overleven in de wildernis 1: Neergestort

Introductie

Gary Paulsen (1939-2002) is een Amerikaanse schrijver, die veel boeken heeft geschreven. In Nederland is de serie Overleven in de wildernis het meest bekend. Deze boeken worden na twintig jaar nog steeds veel gelezen. Paulsen heeft een heel avontuurlijk leven gehad en dat zie je ook terug in zijn boeken. Veel van zijn verhalen spelen zich af in de natuur, waar een jongere moet zien te overleven. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Brian (13 jaar) vliegt als enige passagier mee in een kleine Cessna over de immense bossen van Canada. Opeens krijgt de piloot een hartaanval. Brian neemt de besturing van het vliegtuigje over en uiteindelijk stort het vliegtuigje neer in een meer. Brian weet zich te redden van de verdrinkingsdood, maar staat er dan alleen voor. Hij heeft alleen een kleine hakbijl bij zich en dat helpt hem om een vuurtje te stoken. Eerst leeft hij op bessen en bramen, later ontwikkelt hij zich tot een echte jager die vissen en vogels vangt. Zo leeft hij in de wildernis en staat hij oog in oog met wilde dieren als beren, wolven en elanden. Na enkele weken drijft het vliegtuig weer naar boven en zwemt Brian ernaartoe om het overlevingspakket eruit te halen. Daarin zit ook een noodtransmitter, waarmee Brian (onbewust) een noodsignaal uitzendt en zo wordt hij uiteindelijk gevonden door een piloot.

Moeilijkheid

Neergestort is vooral geschikt voor lezers op instapniveau en N1. Zij zullen genieten van het spannende verhaal en zich afvragen of zij zelf zouden kunnen overleven in een soortgelijke situatie. Voor instapniveau- en beginnende N1-lezers kunnen de samengestelde zinnen en de vele beschrijvingen een struikelblok vormen. N1- en N2-lezers vinden het waarschijnlijk leuk om door dit boek meer te leren over primitief leven in de natuur. Ook zullen zij de belangrijkste (overlevings)les van Brian (blijf rationeel en optimistisch in geval van nood) uit het verhaal halen. Tot slot zullen N2-lezers het verhaal misschien breder trekken en nadenken hoe het is om helemaal op jezelf aangewezen te zijn. Voor N2-lezers bevat het boek verder niet zoveel uitdaging.

Neergestort is vooral geschikt voor brugklasleerlingen (tl/havo/vwo) en leerlingen uit klas 2 van het vmbo/havo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.