Lezen voor de Lijst

Introductie

Mirjam Mous (1963) schrijft voor verschillende leeftijden. Haar boeken woren gekenmerkt door vlot taalgebruik, vaart en humor. Ze is vier keer getipt door de Jonge Jury. Een aantal boeken, waaronder Password, is vertaald. In 2015 werd Boy 7 verfilmd. Password is net als Boy 7 een boek waarin een jongen de hoofdrol speelt.
Meer informatie over Mirjam Mous vind je op Leesplein.

Inhoud

Jerro is een nieuwe klasgenoot van Mick. Mede door hun gezamenlijke liefde voor stripboeken worden ze vrienden. Wanneer Mick Jerro bewusteloos in zijn slaapkamer aantreft, regelt Kaisa, de Poolse huishoudhulp, een ambulance.

Ondertussen zijn Stefan en zijn moeder door Dexter overgehaald om mee te doen aan een menselijke ruil. Wat de reden hiervan precies is, wordt later duidelijk. Dexter heeft het namelijk gemunt op het nieuwste computerspel van Jerro’s vader.

Omdat Stefan exact op Jerro lijkt, moet Stefan de identiteit van Jerro overnemen. Niemand zal iets van de ruil merken, maar Mick merkt wel degelijk iets aan Stefan. Het lijkt alsof de vriendschap tussen hen geen standhoudt, maar Mick geeft niet zomaar op en wil zijn echte vriend beschermen. 

Moeilijkheid

Beginnende lezers zullen waarschijnlijk afhaken door de omvang en de complexiteit van het verhaal. Voor N1-lezers is dit boek pittig. Het boek heeft verschillende verhaallijnen en het verband daartussen is niet meteen duidelijk. Het is overigens wel duidelijk aangegeven wie in welk deel aan het woord is. Het gesloten is einde is wel fijn voor N1-lezers.
Het verhaal gaat over vriendschap, identiteit en het verlangen naar iets anders dan wat binnen handbereik is. Het ontdekken van de overeenkomsten tussen deze verlangens is interessant voor N2-lezers.

Het boek is met name geschikt voor ervaren lezers in de brugklas en tweede klas van het havo/vwo en voor lezers in 3 vmbo. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.