Lezen voor de Lijst

Introductie

Mel Wallis de Vries (1973) is een van de populairste jeugdthrillerauteurs van dit moment. In 2005 publiceerde ze haar eerste thriller voor jongeren, Uitgespeeld. Het boek was meteen een succes en sindsdien is ze fulltime schrijfster. Ze heeft inmiddels een aantal thrillers op haar naam staan die diverse prijzen hebben gewonnen (waaronder maar liefst viermaal de Prijs van de Jonge Jury) en in verschillende landen worden uitgegeven. Mel Wallis de Vries heeft ooit gezegd dat ze zelf een enorme angsthaas is en met haar spannende verhalen misschien wel haar eigen angsten van zich afschrijft. Meer informatie over Mel Wallis de Vries kun je vinden op Leesplein.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.

Kate en haar vriendinnen verwerken de zelfmoord van Leila, een meisje uit hun klas. Nadat Kate een beruchte pester op z’n gedrag aanspreekt, ontvangt ze twee dreigbrieven van een anonieme afzender. Ze denkt dat ze in de maling wordt genomen, maar dat is onjuist: haar polsen worden door een onbekende dader doorgesneden, zodat het zelfmoord lijkt. Nagenoeg hetzelfde gebeurt vervolgens met het derde slachtoffer: Yara. Zij wordt gedrogeerd, op het spoor gelegd en overreden door een trein. Ook nu denkt iedereen weer aan zelfmoord. Niemand verbindt de drie zaken met elkaar, totdat de zestienjarige Tess een briefje krijgt: 'Jij bent de volgende...' Ze gaat op onderzoek uit: ze bezoekt de plaatsen waar de meisjes zelfmoord zouden hebben gepleegd en spreekt met hun vriendinnen. Als ze in de kamer van Leila staat, wordt ze vastgepakt. De moordenaar blijkt Michael te zijn, het broertje van Leila. Michael vertelt dat Leila zelfmoord heeft gepleegd vanwege Kate, Yara en Tess en dat hij wraak neemt. Michael probeert Tess te doden met slaappillen en verdwijnt. Zij kan nog net de hulpdiensten bereiken en wordt gered. Michael kan niet worden gevonden door de politie. Hij pleegt uiteindelijk ook zelfmoord.  

Moeilijkheid

Schuld is een goed boek om over te stappen van instapniveau naar N1. Het boek biedt voor N2-lezers weinig uitdaging. De wisselingen van de ik-perspectieven worden zeer duidelijk aangegeven en dragen bij aan de spanning in het boek, die overduidelijk centraal staat. Instapniveaulezers hebben aan het begin misschien wat moeite met de onbekende ik-persoon. Als ze even doorzetten worden ze beloond met een spannend verhaal vol actie en drama.

Wallis de Vries-fans van alle leeftijden zullen van dit boek genieten, maar het boek is met name geschikt voor eerste- en tweedeklassers.

Een volledige didactische en letterkundige analyse vind je hier.