Lezen voor de Lijst

Introductie

Mel Wallis de Vries (1973) is de succesvolste jeugdthrillerauteur van dit moment. In 2005 publiceerde ze haar eerste thriller voor jongeren, Uitgespeeld, naast haar baan als marketingmanager. Het boek was meteen en succes en sindsdien is ze fulltime schrijfster. Ze heeft inmiddels een aantal thrillers op haar naam staan, die diverse prijzen hebben gewonnen en in verschillende landen worden uitgegeven. Mel Wallis de Vries heeft ooit gezegd dat ze zelf een enorme angsthaas is en met haar spannende verhalen misschien wel haar eigen angsten van zich afschrijft. Binnenkort verschijnt de verfilming van Vals.
Meer informatie over Mel Wallis de Vries kun je vinden op: Leesplein.nl

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.

De vriendinnen Kim, Abby, Feline en Pippa gaan in de kerstvakantie van hun eindexamenjaar een paar dagen naar de Ardennen. Ze logeren in een afgelegen huis en nadat het hevig gesneeuwd heeft, lijken ze afgesloten te zijn van de rest van de wereld. Er ontstaan nogal wat strubbelingen tussen de meiden, die vooral veroorzaakt worden door het egoïstische en manipulatieve gedrag van Pippa. Wanneer Pippa drie knappe jongens van een huisje verderop uitnodigt, ontstaan de problemen. Eerst verdwijnt Kim. Haar vriendinnen denken dat ze met een van de jongens mee naar Amsterdam is gegaan. Als de volgende dag ook Feline weg is, maakt hun bezorgdheid plaats voor angst. Abby en Pippa doen wanhopige pogingen om hulp te halen, maar kunnen door het slechte weer geen kant op. Dan verschijnt Casper plotseling op het toneel, de vriend van Abby. Hij blijkt al maanden vreemd te gaan met Pippa, de beste vriendin van Abby, en heeft het op de meiden gemunt. Hij wil Pippa voor zich alleen winnen en wil voorkomen, dat wanneer zijn geheime relatie met Pippa uitkomt, het bedrijf van Abby’s vader niet meer wil samenwerken met het bedrijf van zijn vader. Twee jaar later blikt Abby terug op het hele incident. Kim en Feline hebben hun opsluiting in de schuur achter het huisje overleefd, Casper heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn daden, Pippa is alleen en schuldbewust achtergebleven en zijzelf heeft er een trauma aan overgehouden. Het is duidelijk dat de vriendinnengroep nooit meer zoals vroeger zal worden en de grote vraag is of dat ze eigenlijk ooit wel vriendinnen van elkaar zijn geweest.

Moeilijkheid

Vals is een makkelijk N1-boek. Het boek kan best een beetje lastig zijn voor lezers met instapniveau, maar doordat het spannend is lezen deze leerlingen toch door. Aan te raden aan moeilijk lezende meiden. Het boek biedt vooral (ont)spanning. De structuur van het boek is wel bijzonder (wisselend perspectief), wellicht even wennen voor onervaren lezers maar zeker niet ingewikkeld.

Voor een volledige letterkundige en didactische analyse klik je hier.