Lezen voor de Lijst

Introductie

Marlies Slegers volgde de schrijfschool Script in Amsterdam voordat ze begon met het schrijven van kinderboeken. Ze heeft een hele reeks kinder- en jeugdboeken op haar naam staan. Slegers kan geboekt worden als schrijfster in de klas. Hierover zegt ze zelf: “Voor de brugklassen en het tweede jaar vormen Onder mijn huid en Vijftien prima uitgangspunten om te praten over sexting en grooming en praten we over echte ervaringen op dit gebied. Ik vertel ze over mijn jeugd, Azië, waarom ik ben gaan schrijven en nog veel meer. Uiteindelijk belanden we bij sexting en grooming en aan de hand van het indringende, waargebeurde verhaal van mijn eigen dochter, hebben we het over Onder mijn huid. Iedere keer weer een prachtige ervaring om te zien hoe geraakt ze zijn!”

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Elena is vijftien jaar oud en ze woont samen met haar moeder, haar zusje Sasha en haar stiefvader Pieter. Als ze op Facebook wordt toegevoegd door Tim, wordt ze al snel verliefd op hem. Tim zegt haar ontmoet te hebben op een festival en Elena gelooft en vertrouwt hem. Ze voeren vertrouwelijke gesprekken en uiteindelijk stapt Elena de grens over om te chatten over seks. Over deze chats vertelt ze alleen haar beste vriendin Inez. Al snel heeft Elena spijt en ze wist de chats, maar die blijken bij Tim in verkeerde handen.

Tim heet eigenlijk Mark en woont samen met zijn vrouw en zoon Job. Job heeft een moeilijke periode achter de rug. Zijn vriendin Joëlle is twee jaar geleden spoorloos verdwenen en daarna heeft hij troost gezocht in drank en drugs. Inmiddels gaat het beter met hem; kickboksen is nu zijn uitvlucht.

Mark gebruikt de chats om Elena te laten doen wat hij wil en als ze zich in eerste instantie verzet, zoekt hij haar zusje Sasha op en bedreigt hij haar. Elena heeft het gevoel geen keuze te hebben en op een dag ontmoet ze Mark weer in het park. Hij neemt haar mee naar de McDonald’s, doet slaaptabletten in haar milkshake en ontvoert haar naar zijn vakantiehuis in Frankrijk.

Ondertussen is Inez ongerust over Elena en ze vertelt alles aan hun gemeenschappelijke vriend Daan. Daan herkent ‘Tim’ op een foto die Elena heeft gestuurd: het is zijn kickboksvriend Job. Als ze Job confronteren, denkt hij direct aan zijn vader, want Job vermoedde al dat zijn vader een affaire had. Job weet de computer van zijn vader te hacken waarop al het bewijs staat: Mark heeft Joëlle twee jaar geleden ontvoerd naar Frankrijk en doet nu hetzelfde met Elena. De Franse politie wordt net op tijd ingeschakeld om Elena te redden.

Moeilijkheid

Het onderwerp grooming zal lezers van alle niveaus aanspreken. Voor Start- en beginnende N1-lezers vormen de omvang, de schrijfstijl en de verschillende perspectieven wel een flinke uitdaging. De spanning in het verhaal zorgt ervoor dat de meeste lezers door willen lezen, maar met name Start- en N1-lezers zullen het onbevredigend vinden dat er veel vragen onbeantwoord blijven. Meer gevorderde N1-lezers en N2-lezers kunnen de antwoorden zelf invullen. Met name de N2-lezer zal de vertelwijze van Slegers en het wisselende perspectief waarderen.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.