Docenten Nederlands 12-15 | niveau 1 | Zes seconden: Regel 1
Inhoud
Daniëlle Bakhuis heeft een tijdje voor het meidenblad Fancy gewerkt. Dat kun je ook aan haar boeken zien, want die gaan vaak over dingen die meiden bezighouden. Haar boek Wraak (2011) was een van de vijf boeken waarop het meest gestemd werd voor de Prijs van de Jonge Jury 2013.
Het idee voor Zes seconden kreeg Bakhuis door de videoclip van 'Animals' van DJ Martin Garrix, waarin gemaskerde mensen geld op de grond gooien. 'Bij de reacties van de clip las ik een Engelstalige comment. Hoe het er precies stond, weet ik niet meer, maar het kwam hierop neer: het spelletje dat de gemaskerde figuren in het begin van de clip speelde, bestond echt.'
Lees meer over Daniëlle Bakhuis op Leesplein.nl.
Inhoud
Waarschuwing: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
Jasmijn en haar vriendinnen Jacky, Olivia en Hanna krijgen eindelijk een Uitnodiging voor het Feest. Tijdens het Feest vindt de Afrekening plaats: een vrijwilliger laat zich voor geld zes seconden door negen omstanders in elkaar slaan. Doordat iedereen dezelfde kleren en een masker draagt, weet niemand wie het slachtoffer en de daders zijn. Jasmijn, Jacky en Olivia hebben afgesproken mee te doen aan de Afrekening. Het slachtoffer raakt vrij ernstig gewond. Jasmijn heeft niet meegedaan aan de afranseling.
Als Jasmijn erachterkomt dat haar vriendinnen niet mee hebben gedaan aan de Afrekening en dat het slachtoffer Isabel is, met wie Jasmijn enige tijd bevriend is geweest, voelt ze zich schuldig en wil ze achterhalen wat er de avond van het Feest precies is gebeurd. Daarmee zondigt ze tegen de belangrijkste regel: 'Regel 1: Zwijg als het graf over het Feest' en de (anonieme) organisatoren bedreigen haar. Als blijkt dat Hanna verantwoordelijk is voor de bedreigingen, stapt Jasmijn naar de politie. Hanna wordt gearresteerd.
Moeilijkheid
Zes seconden is een niet al te moeilijk N1-boek en geschikt voor leerlingen (vooral meisjes) in 3 en 4 vmbo en emotioneel wat rijpere tweedeklassers (de hoofdpersonen zijn immers al wat ouder). Het verhaal is spannend, wordt chronologisch verteld en het vocabulaire is niet moeilijk. De meeste lezers zullen het niet moeilijk vinden om zich in te leven in Jasmijn en zullen opmerken voor welk dilemma zij staat en daardoor aan het denken worden gezet. Voor N2-lezers bevat Zes seconden niet zoveel uitdaging.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.