Introductie

Simone van der Vlugt heeft veel spannende historische jeugdromans geschreven, zoals Schijndood en De amulet. Ze wordt wel gezien als de opvolgster van Thea Beckman. Ze doet van tevoren veel onderzoek naar de historische achtergronden, omdat ze wil dat alles klopt met de werkelijkheid. Ook heeft zij een aantal thrillers geschreven zoals De reünie en Op klaarlichte dag. Van der Vlugt heeft veel nominaties en prijzen gekregen van haar lezers, zoals de NS Publieksprijs.

Inhoud

Let op! Hier doorlezen kan jouw leesplezier bederven.

Reinout van Veghel zit gevangen in het rasphuis (gevangenis voor mannen) en in 1653 krijgt hij een aanbod van de VOC om aan te monsteren op een koopvaardijschip dat naar Java vertrekt. Hij grijpt zijn kans. Hij en een paar andere bemanningsleden besluiten te muiten en zo wordt Reinout piraat. Hij ziet zichzelf als een weldoener; hij steelt van de rijken en deelt de buit eerlijk met de bemanning.

Lutske Martensdochter besluit zich te vermommen als man omdat ze als vrouw weinig mag en kan. Ze vaart als Thijs met haar broer David in 1655 op een koopvaardijschip naar Madagascar. Haar schip wordt gekaapt door Reinout en zij en haar broer besluiten uiteindelijk zich aan te sluiten bij Reinout en zijn groep. David wordt echter vermoord en na een vechtpartij ontdekt de bemanning dat Thijs een vrouw is en Lutske blijkt te zijn. Reinout heeft respect voor haar en verdedigt haar tegen de bemanning. Dit is een onhoudbare situatie en Lutske besluit terug te gaan naar Amsterdam. Reinout kan haar niet volgen omdat hij inmiddels in Nederland een gezochte misdadiger is. Michiel de Ruyter (die in werkelijkheid ook ten strijde trok tegen zeerovers), weet Reinout te pakken te krijgen en terug te brengen naar Amsterdam. Hij wordt inderdaad veroordeeld, maar Lutske heeft een list bedacht om hem te redden.

Moeilijkheid

Bloedgeld is een eenvoudig N2-boek. De zinnen zijn niet al te lang en er wordt gebruik gemaakt van gevarieerd taalgebruik. Soms wordt er gebruik gemaakt van termen uit de scheepvaart en daarom is achterin een lijst opgenomen met de betekenis van de belangrijkste woorden. De opbouw is redelijk eenvoudig. Het verhaal wordt chronologisch verteld vanuit het perspectief van Reinout en Lutske. Bloedgeld ligt ver van de belevingswereld van met name de N1-lezer af. N2- en N3-lezers zullen nauwelijks problemen ondervinden bij het lezen van Bloedgeld. Wel zullen sommigen moeten wennen aan het wisselend perspectief.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.