Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Broederband 1: De outsiders

Introductie

De Australische John Flanagan werd bekend door de populaire De grijze jager-serie, die hij schreef om zijn zoon aan het lezen te krijgen. Hij wilde hem laten zien dat lezen leuk is en dat helden niet altijd groot en gespierd hoeven te zijn. De serie werd zo’n groot succes dat Flanagan andere aansluitende series schreef, zoals De Broederband.
[naar: Leesplein]

Inhoud

In Skandia kun je maar op één manier een echte krijger worden. Jongens worden uitgekozen voor een team, 'broederband' genoemd, en krijgen drie maanden lang een intensieve training. Hierin leren ze omgaan met schepen en wapens en moeten ze zich allerlei gevechtstechnieken eigen maken. Dit jaar zijn er te veel jongens om de gebruikelijke twee teams te vormen. Daarom moet er een derde groep komen. Hal Mikkelson wordt ongevraagd de leider van die derde broederband, De Reigers, die bestaat uit de minst populaire jongens. Hij neemt de taak op zich en weet met zijn team de broederbandwedstrijd te winnen. De kampioenen mogen voor één nacht de erewacht bij de schat van de Skandiërs op zich nemen. Als Hal tijdens de wacht even bij zijn schip gaat kijken, weet een groep piraten langs de slapende jongens te glippen en de schat te stelen. Het verhaal eindigt met de Reigers die besluiten de piraten achterna te gaan om zo de schat terug te halen.
[naar de flaptekst]

Moeilijkheid

Het boek is vooral geschikt voor lezers die houden van avonturenverhalen en/of geïnteresseerd zijn in Vikingen en zeilen. De voornamelijk mannelijke personages maken het boek zeer geschikt voor jongens. De omvang van het boek vraagt een grote bereidheid van de lezer, maar lezers die het boek oppakken krijgen een verhaal vol spanning, vaart en humor voorgeschoteld. Hoewel het vocabulaire voor N1-lezers redelijk veeleisend is, zullen ook zij het boek zonder al te veel moeite uitlezen. N2- en N3-lezers zullen zich interesseren voor de ontwikkeling die de personages doormaken. N3-lezers kunnen die ontwikkeling koppelen aan de boodschap en thema’s van het verhaal.

Het boek is met name geschikt voor leerlingen uit klas 1 en 2 (havo/vwo) en het hele vmbo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.