Introductie

Heleen Vreeswijk (1961-2016) wilde als kind graag schrijfster en politieagente worden. Dat is gelukt: ze heeft spannende jeugdboeken geschreven, die zijn geïnspireerd op haar ervaringen bij de recherche. Haar hoofdpersonen komen vaak uit gezinnen waarin ze weinig aandacht krijgen: het zijn eenoudergezinnen of gezinnen waarin allebei de ouders heel veel werken. Ze komen in aanraking met allerlei soorten criminaliteit: ontvoering, jeugdbendes, sektes die hun gelovigen uitbuiten, loverboys, stalkers, drugs. Helen Vreeswijk laat zien wat de gevolgen voor de hoofdpersonen en de mensen om hen heen kunnen zijn. Ze baseerde zich daarbij op waargebeurde verhalen. Ze wilde jongeren waarschuwen voor de gevaren van de harde maatschappij. Haar boeken voor jongeren zijn dik, maar doordat ze erg spannend zijn lees je ze zo uit.
Meer informatie over Helen Vreeswijk vind je op Leesplein.nl en Helenvreeswijk.nl.
Bron: Helenvreeswijk.nl

Inhoud

De zestienjarige Peter, Maurice, Steef, Danny en Frits jaar zijn vrienden. Ze hebben het materieel goed, maar verder is het in hun gezinnen niet helemaal pais en vree. In het chalet in de tuin van Frits' ouders hebben ze hun eigen jeugdhonk, waar ze bier drinken, blowen en gewelddadige films kijken. Op een avond besluiten ze de auto van een leraar van Maurice in de fik te steken. Ze krijgen een kick van de spanning. De anderen schrijven op een briefje op wie ze wraak willen nemen en hoe ze dat willen doen. Na een paar weken is de bakkerij aan de beurt waar Danny stage heeft gelopen. Daar vernielen ze alles wat los en vast zit. Steef wil Bianca een lesje leren. Hij is verliefd op haar, maar zij ziet hem niet staan. Ze trekken haar van de fiets en mishandelen haar. Als Danny aanstalten maakt om haar aan te randen, grijpen de anderen in. Frits heeft eigenlijk niemand om wraak op te nemen en bedenkt een plan om een pinautomaat op te blazen. Hij koopt explosieve van Sami. Het plan mislukt en Sami zet druk op de jongens. Ze voelen zich min of meer gedwongen om vuurwapens van hem te kopen. Dat gaat Maurice te ver en hij haakt af. Om aan het geld voor de wapens te komen, breken de jongens in bij Peters vader. Sami zegt niets aan de buitgemaakt horloges te hebben en ‘verkoopt’ de jongens aan plan. Ze moeten een casino overvallen. De overval mislukt en Peter en Steef raken gewond. De jongens worden opgepakt.
In de tweede helft van het verhaal verschuift het perspectief deels naar de politieagenten, die het onderzoek naar de mishandeling van Bianca heel serieus nemen. Gaandeweg rijst het vermoeden dat de verschillende zaken met elkaar te maken hebben. Op de avond van de overval vallen alle stukjes van de puzzel in elkaar.

Moeilijkheid

De kick is niet zozeer een moeilijk boek, maar wel een boek dat een tamelijk grote bereidheid vraagt van minder ervaren lezers. Er zijn veel personages – te veel wellicht voor N1. Het perspectief wisselt tussen deze personages (waaronder een aantal volwassenen), hetgeen inleven bemoeilijkt. Meer ervaren (N2- en N3-lezers) die wat meer afstand van het verhaal kunnen nemen, zullen hier minder last van hebben. Voor N3-lezers is het interessant om te reflecteren op de vragen die Vreeswijk impliciet aan de orde stelt, namelijk: hoe komt het dat die jongens zo ontsporen? Het antwoord op die vraag is complexer dan het zich in eerste instantie laat aanzien.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.