Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | De labyrintrenner - deel 1

Introductie
James Dashner  (1972) is een Amerikaanse schrijver. Hij werkte eerst in de financiële wereld, maar is inmiddels een succesvolle Young Adult-schrijver. De serie De labyrintrenner is zijn bekendste werk. De boeken spreken zoveel lezers aan dat de eerste drie delen van deze serie zijn verfilmd. In eerste instantie wilde Dashner een trilogie schrijven, maar uiteindelijk heeft hij zes delen over het labyrint gemaakt.

Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Nadat zijn geheugen is gewist wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen, de Laar. De jongens die er al twee jaar wonen, hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. De Renners onderzoeken het labyrint en hebben al die maanden kaarten van de veranderingen bijgehouden, maar ze hebben nooit een uitgang kunnen vinden. Als het meisje Theresa in de Laar verschijnt met het bericht dat zij de laatste persoon is die naar de Laar komt, verandert alles. De deuren van de Laar sluiten niet meer, waardoor de monsters uit het labyrint, de grievers, vrij spel hebben. Iedere nacht vermoorden ze een jongen uit de Laar en vertrekken dan. Thomas laat zich door een griever steken, waardoor hij ‘de verandering’ ondergaat. Hierdoor herinnert hij zich dat het labyrint een test voor de bewoners is en dat hij met WICKED heeft meegewerkt aan de bouw van het labyrint. Hij ontdekt dat het veranderende labyrint een code prijsgeeft die het mogelijk maakt om te ontsnappen. Het grootste deel van de jongens durft het aan om Thomas te volgen. Er volgt een strijd waarbij veel jongens omkomen. Eenmaal ontsnapt komen de overlevenden in een laboratorium terecht en worden ze ‘gered’ door gewapende mannen en vrouwen. De epiloog maakt duidelijk dat de tests echter nog niet voorbij zijn en dat de redders onderdeel zijn van de organisatie WICKED.

Moeilijkheid
De lezer weet aan het begin van het verhaal net zo weinig als Thomas. De Laarders beantwoorden zijn vragen niet en spreken een eigen taal, wat het begin van het boek verwarrend maakt. N1-lezers zullen hierdoor mogelijk afhaken. Het verhaal komt echter meteen op gang en blijft tot het einde spannend. Lezers zullen vooral willen weten of het Thomas en de andere Laarders lukt om te ontsnappen uit het labyrint. N2- en N3-lezers zullen daarnaast geïnteresseerd zijn in de vraag hoe ver iemand gaat om een ander te redden en hoe de Laarders samen een maatschappij opbouwen. De voornamelijk mannelijke hoofdpersonages maken het boek zeer geschikt voor jongens.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.