Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Divergent 1: Inwijding

Introductie

Veronica Roth (1988) is een Amerikaanse schrijfster. Ze begon al met schrijven op de universiteit. Ze is zelfs van universiteit gewisseld omdat ze ergens anders een schrijfopleiding kon volgen. Ze is vooral bekend van de Divergent-serie. Inwijding is het eerste deel; hierna zijn Opstand (2012) en Samensmelting (2013) verschenen.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

In het dystopische Chicago waarin Beatrice Prior (Tris) woont, is de samenleving verdeeld in vijf facties: Eruditie, die onwetendheid als oorzaak voor de chaos in de wereld aanwijst, Vriendschap, die agressie als oorzaak aanwijst, Oprechtheid, die oneerlijkheid als oorzaak aanwijst, Zelfverloochening, die egoïsme als oorzaak aanwijst en Onverschrokkenheid, die lafheid als oorzaak aanwijst. Tris, die is opgegroeid in Zelfverloochening, moet als ze zestien wordt een factie kiezen waar ze de rest van haar leven wil doorbrengen. Dit stelt haar voor de keuze tussen haar familie en haar eigen identiteit: Tris' karakter sluit namelijk beter aan bij andere facties. Haar geheim maakt de keuze nog moeilijker: Tris is Afwijkend en dit betekent dat er meer dan één factie geschikt is voor haar. Dit geheim moet ze te allen tijde verborgen houden, want het kan haar dood betekenen.

Tris kiest voor de Onverschrokkenen en tijdens een periode van inwijding moet ze bewijzen dat ze een plek in deze factie verdient. In deze periode ontdekt ze onrust en een oplaaiend conflict tussen verschillende facties, wat de samenleving wel eens zou kunnen verwoesten. Tevens komt ze erachter dat haar afwijkendheid haar kan helpen om de mensen die ze lief heeft te redden, maar het kan haar ook vernietigen. Uiteindelijk ontdekt ze dat Four, een van haar trainers tijdens de inwijding, ook Afwijkend is. Samen kunnen ze ervoor zorgen dat de schade van het conflict tussen de facties beperkt blijft en er bloeit iets op tussen de twee.

Moeilijkheid

Inwijding is een verhaal dat op verschillende niveaus goed gelezen kan worden. Voor onervaren N1-lezers is Inwijding niet geschikt. Gemotiveerde en ervaren N1-lezers zullen het een spannend verhaal vinden en daardoor wel door het dikke boek met relatief veel lastige woorden en veel karakters heen komen. N2-lezers zullen ook de psychologische spanning zien en waarderen. Lezers vanaf N2 worden aan het denken gezet over goed en kwaad. Verder is de symboliek in het verhaal voor N3-lezers interessant. Dit N2-boek biedt voldoende inhoud en uitdaging voor N3-lezers. Voor alle lezers is de vraag voor welke factie zij zelf zouden kiezen interessant.

Inwijding is voornamelijk geschikt voor lezers in het derde en vierde leerjaar van de mavo en het tweede en derde leerjaar van havo/vwo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.