Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Gone 1: Verlaten

Introductie

De Amerikaanse schrijver Michael Grant heeft ongeveer honderdvijftig boeken geschreven. In zijn jeugd heeft hij op meer dan vijftig plaatsen gewoond, omdat hij opgroeide in een militair gezin. Hij heeft de high school en de universiteit niet afgemaakt. Op dit moment woont Grant in San Francisco en krijgt hij inspiratie door zijn uitzicht op het eiland Alcatraz (vroeger een beruchte gevangenis). Michael Grant is vooral bekend om het wereldwijde succes van zijn boekenreeks Gone, waarvan Verlaten het eerste deel is. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.

Poef. Vanaf het ene op het andere moment is iedereen die ouder is dan veertien jaar verdwenen uit het Amerikaanse stadje Perdido Beach. Chaos breekt uit; de charismatische Caine grijpt de macht. Sam Temple zoekt samen met zijn vrienden in de kerncentrale naar de autistische Kleine Pete. Niet alleen vinden ze hem, ook ontdekken ze een ondoordringbare muur die als een stolp om het stadje is geplaatst. Bovendien blijkt dat sommige kinderen speciale krachten hebben.

Sam krijgt een relatie met de zus van Kleine Pete, Astrid. Dan wordt hij verraden door zijn beste vriend Quinn en wordt hij opgepakt door Caines regime. Die heeft ondertussen een manier gevonden om niet 'gepoeft' te worden als je vijftien wordt: je moet de verleiding van het monster weerstaan. Ook vertelt hij dat hij en Sam tweelingbroers zijn. Sam en zijn vrienden weten te ontsnappen en komen Lana tegen, een meisje met helende krachten dat vertelt over een monster genaamd de Duisternis. Sam probeert zijn krachten onder controle te krijgen en besluit Caine te confronteren. Tevens leert hij dat Kleine Pete de oorzaak is van de mysterieuze stolp.  

Middenin de confrontatie tussen Sam en Caine worden de tweelingbroers vijftien. Hun moeder verschijnt en probeert ze te lokken. Caine en Sam weerstaan de verleiding en worden daardoor de eerste niet-gepoefte vijftienjarigen. Sam spaart het leven van Caine, die zich met zijn volgelingen terugtrekt. Sam en zijn vrienden gaan terug naar het stadje en vieren de overwinning. Het boek eindigt met een onheilspellende passage waarin Caine de Duisternis bezoekt. 

Moeilijkheid

Gone is een zeer spannend fantasyverhaal. Het boek zal daarom ook snel gekozen worden, ook door N1-lezers. Lastig voor deze lezersgroep is de afstand tot de personages: het zijn Amerikaanse jongeren die zich ouder gedragen dan dat ze zijn (veertien en jonger). Ook de dikte, de flashbacks en perspectiefwisselingen zijn een uitdaging, ook voor (onervaren) N2-lezers. Dat geldt tevens voor de expliciete scènes vol met bloed, pijn, dood en geweld. Het boek heeft een open einde, waardoor het interessant wordt om de overige delen ook te lezen. Een N3-lezer vindt de personages en dialogen misschien niet al te geloofwaardig.

Gone is met name geschikt voor leerlingen uit de tweede en derde klas van havo/vwo. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.