Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Het meisje met de vlechtjes

Introductie

Wilma Geldof schrijft haar hele leven al verhalen, maar lange tijd deed ze dat naast haar andere werk in de zorg en voor de Raad voor de Kinderbescherming. Sinds 2010 is ze fulltime schrijfster. In 2014 verscheen haar eerste boek voor jongeren: Elke dag een druppel gif, dat bekroond werd met de Thea Beckman-prijs 2015 voor het beste historische jeugdboek.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

De vijftienjarige Freddie en haar twee jaar oudere zus Truus worden in 1941 gevraagd voor een verzetsgroep. Omdat ze meisjes zijn, kunnen ze zich vrij makkelijk verplaatsen zonder dat de nazi’s hen van verzetswerk verdenken. Freddie en Truus verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken hen het bos in, waar ze door verzetskameraden worden gedood. Later krijgen de zusjes zelf een pistool en halen zij ook zelf de trekker over. Freddies geweten knaagt aan haar: ze twijfelt continu of ze het juiste doet en of het verzetswerk haar als persoon verandert.

Freddie is verliefd op haar buurjongen Peter, zoon van de kruidenier. Ze hebben stevige discussies over Freddies verzetswerk: hij wil dat zij ermee stopt, zij vindt het onbegrijpelijk dat hij zich niet tegen de Duitsers verzet. Ondanks hun meningsverschillen zoeken ze elkaar regelmatig op en zoenen en vrijen dan. Hun ontluikende relatie blijkt niet opgewassen tegen de gruwelijke gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de oorlog. Peters broer wordt gefusilleerd bij een vergeldingsactie van de Duitsers na een moordaanslag op iemand die met de Duitsers samenwerkte. Peter vertelt zijn vader dat Freddies groep verantwoordelijk was voor die moord, waarna Peters vader dat doorgeeft aan een Duitse Wehrmachtsoldaat en twee verzetsvrienden van Freddie worden geliquideerd.

Het verzetswerk wordt steeds gevaarlijker en het gevaar voor verraad wordt ook groter. In het laatste oorlogsjaar worden een paar leden van de verzetsgroep gefusilleerd, onder wie Hannie Schaft. Freddie, Truus en hun moeder overleven de oorlog alle drie en het verhaal eindigt wanneer zij elkaar weer treffen in hun oude huis.

Moeilijkheid

Het meisje met de vlechtjes is een vlot geschreven oorlogsverhaal dat is gebaseerd op het levensverhaal van Freddie Oversteegen. De dikte en het vocabulaire maken het een flinke uitdaging voor N1-lezers. De psychologische spanning, de morele dilemma’s en onderliggende thema’s als eenzaamheid en vertrouwen maken het boek zeer geschikt voor N2- en N3-lezers.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.