Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Hotel De Grote L

Introductie

Sjoerd Kuyper heeft al vijftig jeugdboeken geschreven, waarvan een flink aantal is bekroond. In 2012 werd het gehele oeuvre van hem bekroond met de Theo Thijssen-prijs. Hij werd vooral bekend door Het zakmes, dat ook verfilmd is. Hij schrijft naast jeugd- en prentenboeken ook gedichten en liedteksten.
Meer informatie over Sjoerd Kuyper vind je op Leesplein.nl

Inhoud

De 13-jarige Kos woont samen met zijn drie bijzondere zussen, Libbie, Briek en Pel, en zijn vader in een hotel. Zijn moeder is overleden. Kos' vader krijgt een hartaanval als hij naar een voetbalwedstrijd van Kos kijkt. Terwijl vader in het ziekenhuis ligt, proberen Kos en zijn zussen het hotel draaiende te houden. Dat valt niet mee; de ene na de andere gast vertrekt en dan blijkt er ook nog een schuld van 7000 euro te zijn. Om het hotel te redden is Kos de klos om mee te doen aan de Miss Noordzee Verkiezing in de hoop het prijzengeld te winnen. Maar hij heeft stevige concurrentie van Isabel; het meisje op wie hij verliefd is. Daarnaast hoopt hij zijn droom, spelen bij Ajax, waar te kunnen maken. De proeftraining vindt echter op dezelfde dag plaats als de missverkiezing.
Het verhaal wordt verteld door Kos die een bandrecorder inspreekt. Later wordt duidelijk dat het zijn moeder is aan wie hij zijn verhaal vertelt.

Moeilijkheid

Hotel De Grote L lijkt door de kaft op een kinderboek, maar het is zeker geen kinderachtig verhaal. Het is een vrolijk boek over verdrietige gebeurtenissen. Het gesloten en wensvervullende einde is fijn voor N1-lezers. De onderbrekingen van Isabel kunnen voor verwarring zorgen bij hen.
Door de serieuze en zware onderwerpen als verdriet, rouw en eenzaamheid kunnen ook N2-lezers dit boek lezen.
Het poëtische taalgebruik maakt Hotel de Grote L extra aantrekkelijk voor N3-lezers.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier