Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Latino King

Introductie

Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd. Toen ze voor haar boek Rotjongens gedetineerde jongeren interviewde, ontmoette ze Castel. Ze besloten samen zijn gebeurtenissen op te schrijven, maar niet alles is ook daadwerkelijk gegaan zoals het in het boek staat. Dumon Tak zegt hier zelf over: 'Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven. Ze heeft ook haar eigen ervaringen kunnen verwerken in Latino King omdat ze jarenlang vrijwilligerswerk in een jeugdgevangenis heeft gedaan. Inmiddels heeft zij drie Zilveren Griffels en een Gouden Griffel gewonnen.

Latino King wordt met veel plezier gelezen door jongeren, maar is in de pers gematigd positief ontvangen. Vaak rijst de vraag of de auteur wel kritisch genoeg is geweest ten opzichte van Castel. Het wordt niet duidelijk hoe Castel in de drugswereld terecht is gekomen. Verder geeft hij aan dat hij 'niet als een monnik heeft geleefd in de gevangenis', maar nergens in Latino King komen expliciete seksscènes met Castel voor. De jonge lezers lijken hier overigens niet mee te zitten.

Inhoud

Let op! Hier doorlezen kan jouw leesplezier bederven.

Castel heeft geen zin in school. Hij wil zo snel en makkelijk mogelijk veel geld verdienen en belandt zo in de crackwereld. Hij merkt al snel dat hij ook nu de benen onder zijn lijf vandaan moet rennen en neemt daarom de opdracht aan om cocaïne op te halen met het vliegtuig. Dit gaat maar net goed en hij neemt zich voor dit nooit meer te doen. Maar hij heeft geld nodig en snel. Daarom besluit hij nogmaals drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek en dit loopt helemaal verkeerd af. Hij komt terecht in de beruchtste gevangenis van het Caraibisch gebied: La Victoria.

Castel ontdekt al snel dat hij hier niet zal overleven, tenzij hij zich aanpast aan het keiharde leven in de hel tussen muren. Doordat hij bij toeval het teken van de bende Latino Kings op zijn arm heeft staan, klimt hij al snel op in de hiërarchie en overleeft hij zijn tijd in de bajes. Hij roept de hulp in van zijn moeder die tot tweemaal aan toe geld weet te verzamelen om een advocaat te kunnen betalen. Hij wordt echter door beiden opgelicht en er zit maar een ding op: ontsnappen! Als hij wordt overgeplaatst naar San Felipe, een gevangenis in het zuiden van het land, blijkt dat hij een liesbreuk heeft waaraan hij snel geopereerd moet worden. Vanuit het ziekenhuis weet Castel met hulp van vrienden te ontsnappen, maar het duurt nog drie maanden voordat hij eindelijk aankomt in Nederland. Hij voelt zich schuldig, maar durft niet te zeggen of hij wel op het rechte pad zal kunnen blijven.

Moeilijkheid

Latino King is geen moeilijk boek hoewel N1- en N2-lezers soms moeite zullen hebben om alle bijpersonen uit elkaar te houden. Voor de N3-lezers zal dit geen probleem zijn. N1- en N2-lezers zullen niet altijd doorhebben dat Castel niet overal de volledige waarheid vertelt, maar de meer ervaren lezers zullen doorhebben dat Castel zichzelf regelmatig in problemen brengt. De vraag of een 18-jarige dit allemaal meegemaakt kan hebben zorgt voor verwarring bij de N3-lezers.

Voor een volledige didactische en letterkundige anayse klik je hier.