Docenten Nederlands 12-15 | niveau 2 | Morgen, toen de oorlog begon
Introductie
John Marsden (1950) is een Australische schrijver. Zijn eerste boek Ik heb je zoveel te vertellen… werd met prijzen overladen en is een van de best verkochte boeken ooit in Australië. Morgen toen de oorlog begon is het eerste deel van een zevendelige serie, die nog steeds heel veel gelezen wordt - ook in Nederland.
Meer informatie over John Marsden vind je op Leesplein.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.
Ellen en Carrie vatten het plan op om een paar dagen te gaan kamperen op een afgelegen plek, de Hell, samen met Carries vriendje Kevin, de elfjesachtige Fi, de geheimzinnige Lee, de onbehouwen Homer en de diepgelovige Robyn. Als zij na enkele dagen terugkeren in de bewoonde wereld, blijken alle mensen verdwenen te zijn, de stroom is uitgevallen en contact maken via internet is onmogelijk. Australië blijkt door een onbekende buitenlandse macht bezet te worden en alle bewoners van Wirrawee worden vastgehouden op het jaarmarktterrein. Ellen en haar vrienden gaan op onderzoek uit en worden geconfronteerd met de agressieve bezetter. Ze besluiten om hun toevlucht in de Hell te zoeken en beramen een plan om de brug, een van de voornaamste doorgangswegen van de bezetter, op te blazen.
Moeilijkheid
Morgen toen de oorlog begon is geen moeilijk boek. Veel leerlingen, ook met een relatief laag niveau, zullen dit boek met plezier lezen. Het is spannend en zet ze aan het denken. Hoewel de hoofdpersonen wat ouder zijn (tussen de 16 en 18 jaar) wordt hun gevoels- en gedachtewereld herkenbaar beschreven. De uitdaging voor N3 is om een verband te leggen tussen de hoofd- en de subplot. Het perspectief ligt bij de vrouwelijke hoofdpersoon, maar zal jongens niet in de weg zitten. Dit alles maakt Morgen toen de oorlog begon een heel geschikt boek voor uiteenlopende soorten lezers.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.