Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Twilight 1: Een levensgevaarlijke liefde

Introductie

De Amerikaanse schrijfster Stephenie Meyer (1974) brak in 2005 door met het eerste deel van een inmiddels wereldberoemde serie Twilight. Daarna verschenen nog drie vervolgdelen: Nieuwe maan, Eclips en Morgenrood. Meyer behoort tot de Mormonen, een geloofsgroep met veel volgers in de Amerikaanse staat Utah. Haar geloof heeft naar eigen zeggen haar schrijven beïnvloed. Zo denken haar personages veel na over het leven, waar zij vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Ook het centrale thema in de serie - de strijd tegen verleidingen - heeft met haar geloof te maken.

Inhoud

Isabella verhuist van de zonnige stad Phoenix, waar ze bij haar moeder woonde, naar het regenachtige Forks, het stadje waar haar vader woont. Isabella maakt voorzichtig wat vrienden op haar nieuwe school, maar al snel valt haar oog op Edward Cullen, een mysterieuze jongen die zich niet zo veel met de rest van haar klasgenoten bemoeit. Edward lijkt zich ook aangetrokken te voelen door Isabella, maar het lijkt alsof hij zich daar geen raad mee weet. Isabella probeert daarom achter zijn geheim te komen. Een geheim dat grote gevolgen voor haar en haar familie blijkt te hebben, want Edward is een vampier. Hoewel Edward en zijn familie geen mensenbloed drinken, zijn ze toch gevaarlijk voor Isabella. De relatie die Isabella en Edward op proberen te bouwen, blijkt inderdaad levensgevaarlijk te zijn wanneer er een andere groep vampiers op het toneel verschijnt. Een bloedige confrontatie volgt.

Moeilijkheid

Het verhaal komt traag op gang, dat kan wat problemen opleveren voor N1/2-lezers, maar de leerlingen die doorlezen zullen rijkelijk beloond worden met een romantisch verhaal vol actie.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.