Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Wie is nou normaal?

Introductie

Lisa Williamson studeerde podiumkunsten aan de universiteit van Middlesex. Ze is acteur en speelt vaak in reclamespotjes. Ze werkte ook twee jaar voor de Gender Identity Development Service in Londen, de dienst die jongeren onder de achttien met genderproblemen helpt. De ervaringen die ze daar heeft opgedaan heeft ze verwerkt in haar debuut Wie is nou normaal?

Bron: Lemniscaat.nl

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

David en Leo zijn de hoofdpersonen in dit verhaal. Ze lijken in eerste instantie als dag en nacht van elkaar te verschillen, maar er blijkt toch een grote overeenkomst te zijn: ze zijn allebei transgender.

David weet al vanaf zijn achtste levensjaar dat hij liever als meisje door het leven wil gaan. Hij heeft alleen zijn beste vrienden Essie en Felix van dit grote geheim op de hoogte gebracht en dat maakt hem een einzelgänger op school. Nu hij veertien wordt, begint zijn tijd naar eigen zeggen te dringen. Hij heeft al meerdere malen brieven aan zijn ouders geschreven om ze op de hoogte te brengen van zijn situatie, maar het ontbreekt hem elke keer aan voldoende moed om ze ook daadwerkelijk door zijn ouders te laten lezen.

De vijftienjarige norse, in zichzelf gekeerde Leo is nieuw bij David op school, nadat hij van zijn eigen school in het arme gedeelte van de stad is weggestuurd. Hij staat in eerste instantie niet open voor het maken van vrienden, maar als hij de pestkop van David neerslaat, ontstaat er een vriendschap tussen de beide jongens. David weet door het pantser van Leo te breken zodat Leo over zijn trauma en geheim durft te vertellen: Leo is transgender en daarom weggepest van zijn oude school. Leo weet David ervan te overtuigen om aan diens ouders te vertellen dat ook hij transgender is.

Het verhaal eindigt met een alternatief gala in een verlaten zwembad waar niet alleen buitenbeentjes, maar ook kinderen die ‘normaal’ lijken op afkomen. David schittert hier in een jurk en geeft aan dat hij in transitie mag. Ook lijkt de toekomst voor Leo hoopvol nu hij doorheeft dat hij geaccepteerd wordt op zijn nieuwe school en vrienden heeft gemaakt.

Moeilijkheid

Alle lezers zullen door het onderwerp, transseksualiteit, aan het denken gezet worden. Voor de N1-lezer is dit boek vanwege de omvang een uitdaging, maar de lezer die doorzet, zal genieten van het verhaal over twee jongens die allebei een groot geheim met zich meedragen en dat pas prijs durven geven als ze zich door elkaar gesteund voelen. Het happy end is voor deze lezer een beloning. Voor de N2-lezer zal het een uitdaging zijn om vast te stellen welke zaken invloed hebben op het gedrag en de ontwikkeling van de hoofdpersonages. Voor de N3-lezers is het bovendien interessant om na te denken over de rol van boeken om onderwerpen als transseksualiteit bespreekbaar te maken.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.