Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | De honden

Introductie

De Canadese Allan Stratton (1951) schrijft sinds 2000 voornamelijk kinderboeken. In De honden heeft Stratton gebeurtenissen uit zijn eigen jeugd verwerkt. Net als Cameron had hij een gewelddadige vader. Om hem te ontvluchten heeft zijn moeder hem meegenomen naar de boerderij van haar ouders. Een belangrijk en terugkerend thema in Strattons boeken is de liefde voor zijn moeder.

Inhoud


Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Cameron is al vijf jaar met zijn moeder op de vlucht voor zijn gewelddadige vader. Op hun nieuwe adres in Wolf Hollow vindt Cameron een map met gruwelijke kindertekeningen. Na verloop van tijd maakt hij kennis met de geest van de tekenaar: Jacky. Jacky is het jongetje dat vroeger op de boerderij woonde, maar spoorloos is verdwenen. Cameron probeert de zaak rondom de vermissing van Jacky op te lossen en raakt daarbij zelf in de problemen. Het feit dat hij met een geest praat, maakt zijn verhalen niet altijd geloofwaardig. De relatie die zijn moeder aangaat met makelaar Ken zorgt ervoor dat Cameron verlangt om contact op te nemen met zijn vader. Als Cameron op een dag besluit om zijn vader te bellen, weet zijn vader zijn zoon en vrouw te vinden. Het einde van het verhaal gaat snel: Camerons vader wil afrekenen met Ken en Camerons moeder. Cameron zet alles op alles om dat te voorkomen en wordt in zijn strijd gered door de stem van Jacky in zijn hoofd, 'de honden' en de buurman Sinclair. Als Camerons vader dood wordt aangetroffen en de overige personages veilig in de boerderij zijn, vertelt Sinclair wat er met Jacky is gebeurd. Het verhaal dat de geest aan Cameron verteld heeft, blijkt te kloppen. Niets lijkt Cameron en zijn moeder nu nog in de weg te staan om gelukkig te worden in Wolf Hollow.

Moeilijkheid

De N2-lezer zal dit boek lezen als een spannende thriller over een jongen die op de vlucht is voor zijn vader en in zijn nieuwe onderkomen onderzoek doet naar de tragische gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden. Deze lezer zal niet snel de link leggen tussen Camerons leven en de tragedie. Voor de N3-lezer zal het juist een uitdaging zijn om te bepalen wat Camerons leven en de geest Jacky met elkaar te maken hebben. Is Jacky echt of een verzinsel? Daarnaast zal deze lezer nadenken over de voorwaarden voor een gelukkige jeugd. Voor de N3+-lezer bevat het boek weinig uitdaging.

Dit boek is met name geschikt voor leerlingen in de tweede en derde klas van het havo/vwo. Ook de bovenbouwleerlingen van het vmbo zullen dit boek zeker waarderen. Voor leerlingen in de onderbouw van basis en kader is het boek waarschijnlijk te lastig.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.