Docenten Nederlands 12-15 | niveau 3 | Een weeffout in onze sterren

Introductie

Een weeffout in onze sterren is een verzonnen verhaal over adolescenten met kinderkanker. Vooral meisjes vinden het een aangrijpend verhaal, maar ook volwassenen zijn onder de indruk. Er is veel discussie geweest of het boek wel geschikt is voor jeugd door het zware thema. Voor- en tegenstanders zijn het er wel over eens dat het een goed geschreven boek is en dat Green op de hoogte is van de problematiek. Hij zegt hier zelf over dat hij zich verantwoordelijk voelde om een hoopvol boek te schrijven over kinderkanker. Hij heeft er met tussenpozen tien jaar over gedaan om het boek te schrijven. Het boek is oorspronkelijk verschenen als The fault in our stars in 2012 en is vertaald in meerdere landen. In 2013 heeft het de DJP literatuurprijs gewonnen en ook de Publieksprijs gekregen.

Inhoud

Als je hier verder leest, kan dit je leesplezier bederven.

Hazel is zestien jaar en hoogbegaafd. Helaas heeft ze heeft kanker en kan ze niet meer genezen. Hazel vertelt over haar liefdesrelatie met Augustus, de verschillende wijzen waarop zij omgaan met hun kanker en de manier waarop hun familie dit doet. Hazel krijgt medicijnen die haar al drie jaar in leven houden, maar die haar niet kunnen genezen. Ze ziet zichzelf als een tijdbom en ze wil de schade beperken als zij overlijdt zodat zo weinig mogelijk mensen verdriet hebben om haar. Haar moeder wil dat ze het huis vaker uitgaat en leuke dingen doet. Zij gaat namelijk niet meer naar school, maar volgt universitair onderwijs via internet.

Hazel moet van haar moeder naar een praatgroep waar ze uiteindelijk Augustus ontmoet. Hazel houdt hem in eerste instantie op afstand, maar Augustus houdt vol. Ze delen niet alleen een ernstige ziekte, maar ook het favoriete boek van Hazel. De afloop van dit boek is zo intrigerend dat ze op zoek gaan naar het einde van het verhaal. Augustus heeft nog een wens te goed van De Wensstichting en samen gaan zij naar Amsterdam om de auteur van hun favoriete boek te ontmoeten en hem naar het einde van het boek te vragen. Van Houten leeft echter als een kluizenaar en weigert het einde te vertellen. Augustus heeft vlak voor hij naar Amsterdam afreist te horen gekregen dat hij uitzaaiingen heeft en niet lang meer zal leven. Als hij dit in Amsterdam aan Hazel vertelt, geeft zij zich aan hem over. Ze realiseert zich dat ze zich vergist heeft door iedereen af te houden en dit verandert ook haar relatie met haar ouders en vrienden. Als Augustus uiteindelijk sterft, komt Hazel erachter dat haar grootste angst niet bewaarheid zal worden. Haar moeder is stiekem bezig geweest met een opleiding en zal verder kunnen met haar leven na het overlijden van Hazel.

Moeilijkheid

Lezers vinden het boek niet moeilijk, maar N2- en startende N3-lezers zullen over een aantal aspecten van het boek heen lezen. Bovendien zal de diepere laag van het boek van Peter van Houten niet meteen duidelijk zijn. De zwarte humor die Green gebruikt, zal niet aan iedereen besteed zijn. N2-lezers lezen het boek waarschijnlijk als een heftig en ontroerend verhaal en hen zullen de metaforen en achterliggende gedachten waarschijnlijk ontgaan. Voor hen ligt de uitdaging vooral in het volgen van het verhaal. N3(+)-lezers zullen nauwelijks moeilijkheden ondervinden bij het lezen van dit boek. N2-lezers vinden het woordgebruik van Hazel soms moeilijk. Het taalregister van Peter van Houten is zeker lastig, ook voor N3+. Het thema zal ook voor de N3(+)-lezers wel lastig zijn.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.