Docenten Nederlands 12-15 | niveau 3 | Eleanor & Park
Introductie
Rainbow Rowell (1973) werkte tot 2012 als journalist en columnist voor een krant in Nebraska (VS). Een jaar later veroverde Rowell de harten van Amerikaanse jongeren met haar boek Eleanor & Park. Het boek won meerdere prijzen en werd door de New York Times getipt als één van de beste jeugdboeken van 2013. In Nederland won het boek in 2015 de Dioraphte Literatour Prijs in de categorie vertaalde literatuur.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
Buitenbeentjes Eleanor en Park ontmoeten elkaar in de schoolbus, waar Park tegen zijn zin een plek vrijmaakt voor de net verhuisde Eleanor. De eerste ritten zitten ze ongemakkelijk zwijgend naast elkaar, maar op het moment dat Park doorheeft dat Eleanor meeleest met zijn stripboeken, verandert er iets tussen hen. Langzamerhand worden ze verschrikkelijk verliefd op elkaar en brengen zoveel mogelijk tijd samen door. Ondertussen wordt hun relatie van alle kanten bemoeilijkt: Parks ouders vinden Eleanor niet geschikt voor hun zoon en Eleanor verzwijgt hun relatie voor haar moeder en agressieve stiefvader. Wanneer haar stiefvader toch ontdekt dat Eleanor en Park met elkaar omgaan, barst de bom en vlucht Eleanor (voor de tweede keer) het huis uit. Nadat Park Eleanor bij haar oom en tante in veiligheid heeft gebracht, vermijdt Eleanor elk contact en zo lijkt hun relatie stuk te lopen. Op de laatste bladzijde ontvangt Park echter een ansichtkaart van Eleanor met vier korte woorden erop.
Moeilijkheid
De originele manier waarop het onderwerp 'eerste liefde' in Eleanor & Park wordt uitgewerkt zal veel lezers aanspreken. Voor sommige N2-lezers zal het lastig zijn dat ze zich niet direct zullen identificeren met de hoofdpersonen, aangezien deze aan het begin van het verhaal niet heel sympathiek worden neergezet. N3-lezers zullen de coming-of-age-thematiek interessant vinden en voor hen is het een uitdaging om te achterhalen wat zich precies afspeelt bij Eleanor thuis. Voor lezers met N3+ is het interessant om de verschillende verhaallijnen met elkaar te verbinden en om hun mening te vormen over morele kwesties als huiselijk geweld en segregatie.
Met name geschikt voor leerlingen vanaf de tweede klas (havo/vwo). Ook veel bovenbouwleerlingen zullen dit boek mooi vinden.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.