Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Het grote misschien

Introductie

De Amerikaanse auteur John Green (1977) schrijft behalve jongerenromans ook regelmatig voor radio en hij recenseert boeken. Zijn hoofdpersonen, jongeren op weg naar volwassenheid, zijn meestal slim, humoristisch en denken veel na over zichzelf en het leven. Bekende boeken van hem zijn Paper Towns en Een weeffout in onze sterren. Dit laatste boek is een enorm succes geworden en is verfilmd. Ook in Het grote misschien denken de hoofdpersonen veel na over zichzelf en het leven, maar er komt ook veel humor voor in het boek. Een typisch John Green-boek dus.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Miles Halter (Prop) gaat naar de kostschool Culver Creek, Alabama, om zich voor te bereiden op de universiteit. Daar vormt hij al snel een onafscheidelijk drietal met zijn kamergenoot de Kolonel en diens beste vriendin Alaska. Miles valt als een blok voor de mysterieuze Alaska.
Op de avond dat Miles en Alaska voor het eerst zoenen, overtuigt Alaska Miles en de Kolonel er overstuur van dat ze weg moet. Het is midden in de nacht en Alaska moet van de campus af. Miles en de Kolonel helpen haar te ontkomen zonder vragen te stellen. Alaska komt om bij een auto-ongeluk.
Miles is er kapot van en de Kolonel wil uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Alaska had veel te veel alcohol gedronken en is zonder te remmen achterop een stilstaande politieauto gebotst. Was het een ongeluk of was het zelfmoord?
De vrienden krijgen geen antwoord op hun vragen en hun leven op Culver Creek gaat verder. Ze moeten leren leven met het verlies. 

Moeilijkheid

Het grote misschien is geschikt voor lezers vanaf N2. Het boek zal lezers van verschillende niveaus aanzetten tot nadenken over verschillende vragen. N2-lezers zullen de thema’s in het boek (vriendschap, vertrouwen) vooral op zichzelf betrekken, N3-lezers zullen meer vanaf een afstand naar deze thema’s in het boek kijken en hierover nadenken. N3+-lezers worden misschien wel aangezet tot nadenken over belangrijke vragen in het leven, waarmee ook de hoofdpersonen zich bezighouden.
Voor de beginnende N2-lezer is Het grote misschien nog echt een uitdaging vanwege de thema’s en de filosofische beschrijvingen. Voor de meer ervarens lezers zal de leesbaarheid van het boek niet voor problemen zorgen. Het zijn de thema’s die dit boek lastig kunnen maken.

  Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.