Introductie

Selma Noort (1960) is kinder- en jeugdboekenschrijfster. Veel van haar boeken gaan over problemen van jongeren. De meeste van haar verhalen zouden waargebeurd kunnen zijn. Soms, zoals in Stiefkind, staat de hoofdpersoon voor een moeilijke keuze en moet er heel wat gebeuren voordat hij een besluit kan nemen. Haar verhalen zijn soms een beetje droevig, maar nooit somber. 
Meer informatie over Selma Noort vind je op Leesplein.

Inhoud

Virginia is vijftien. Omdat haar moeder niet goed voor haar zorgde, woont ze sinds haar zevende bij haar vader en stiefmoeder. Na een ruzie met haar vader besluit ze in een opwelling de herfstvakantie bij haar moeder door te brengen. Onderweg komen er hooligans in de trein. Virginia filmt de mishandeling van een conducteur met haar mobiel, met de bedoeling het filmpje naar de politie te sturen. Maar ze bedenkt zich als ze eenmaal bij haar moeder in het huis vol met herinneringen is, en haar moeders nieuwe vriend blijkt een van de hooligans te zijn.
[flaptekst]

Moeilijkheid

In Stiefkind komen veel grote tijdsprongen in het verhaal voor, die niet allemaal even duidelijk gemarkeerd zijn. Dat is lastig voor minder gevorderde N2-lezers. De flaptekst wekt bij sommige lezers de indruk dat Stiefkind in de eerste plaats een spannend boek is. Belangrijker is echter de ontwikkeling van Virginia. Voor N3 lezers is het interessant dat het verhaal, door het gebruik van een enkel motief en verwijzingen, enigszins gelaagd is.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.