Lezen voor de Lijst

Introductie

De Ierse Sarah Crossan heeft filosofie en literatuur gestudeerd en daarna heeft ze nog de docentenopleiding Engels en drama gevolgd. Ze werkte jarenlang als docent Engels voor ze schrijfster werd. In 2012 verscheen haar eerste boek. Crossans boeken kenmerken zich door het feit dat het Young Adult-boeken in vrije versvorm zijn. In 2017 ontving Crossan de Dioraphte Literatourprijs voor haar boek Een (ook te vinden op Lezen voor de lijst).

Inhoud
Kort na de bevalling van Allison is Allisons moeder overleden en stond haar vader er alleen voor. Allison doet erg haar best om haar vader tevreden te houden, maar hij wordt vaak boos en mishandelt haar fysiek en psychisch. Ze weet niet beter dan dat het normaal is hoe het er bij haar thuis aan toe gaat. Als Kelly-Anne, de nieuwe vriendin van vader, bij hen komt wonen, ervaart Allison wat liefde is en hoe het is om een moeder te hebben.

De goede sfeer is echter van korte duur. Ook Kelly-Anne wordt mishandeld en als ze erachter komt dat ze zwanger is, besluit ze weg te gaan omwille van het kind. Kelly-Anne smeekt Allison mee te gaan, maar die blijft in eerste instantie loyaal aan haar vader. Als haar vader haar echter toetakelt met een strijkijzer is ook voor Allison de maat vol en besluit ze achter Kelly-Anne aan te gaan. Het lukt Allison niet om haar te vinden. Ze zoekt een slaapplaats voor de nacht en verschuilt zich in de schuur bij een verlaten huis. Niemand merkt haar op en dus besluit Allison hier langer te blijven. Allison denkt dat het huis onbewoond is, tot ze de bewoonster ziet: een oude vrouw genaamd Marla, die zich vreemd gedraagt. Als Marla Allison in het oog krijgt, spreekt ze haar aan met Toffee. Marla blijkt dementerend te zijn en ze ziet Allison aan voor haar jeugdvriendin Toffee. Allison trekt bij Marla in en helpt haar in het dagelijks leven. Marla krijgt ook hulp van de thuiszorg en van haar zoon. Als zij langskomen, verstopt Allison zich. Overdag houdt ze zich soms schuil bij Lucy, een meisje dat ze ontmoet heeft en voor wie ze schoolwerk maakt in ruil voor geld.

Als Marla op haar hoofd valt, kan Allison niet anders dan de ambulance bellen. Marla wordt opgenomen in het ziekenhuis en haar kinderen besluiten dat ze naar een verzorgingstehuis moet. Ondertussen heeft Kelly-Anne contact gezocht met Allison. Kort nadat de twee herenigd zijn, bevalt Kelly-Anne van dochter Helena. Allison gaat eerst bij hen wonen, maar ze hoopt gauw haar eigen huis te krijgen en ze gaat haar school afmaken. Ook belt ze haar vader om hem eens goed de waarheid te vertellen. Haar nieuwe leven kan beginnen. 

Moeilijkheid

Toffee is geen moeilijk N3-boek, maar de ene lezer zal er meer uithalen dan de andere. N2-lezers moeten gemotiveerd worden om aan het boek te beginnen, omdat het nogal omvangrijk oogt, maar door de schrijfstijl leest het verhaal vlot. Met name gevorderde N3- en N4-lezers zullen oog hebben voor de stijl. Zij zien wat de bijzondere stijl toevoegt aan het verhaal. N2-lezers hebben hier meer hulp bij nodig. Alle lezers kunnen er moeite mee hebben om begrip op te brengen voor het feit dat Allison zo lang loyaal blijft aan haar vader. De bijzondere vriendschap tussen Allison en Marla zal voor N2- en sommige N3-lezers lastig zijn om te begrijpen.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.