Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 3 | Waar het licht is

Introductie

De Amerikaanse Jennifer Niven (1968) kwam door haar moeder, die ook schrijfster is, al vroeg in aanraking met boeken en verhalen. Niven studeerde aan Drew University en het American Film Institute. Sinds 2000 werkt Niven fulltime als schrijfster en filmregisseur.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Theodore Finch wil een einde aan zijn leven maken. Violet Merkey is verslagen door de dood van haar zus. Ze ontmoeten elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school, waar Finch Violet weer veilig naar binnen loodst. Hierna bezoeken Finch en Violet voor een aardrijkskundeproject allerlei plaatsen in hun staat, Indiana, en tijdens deze zwerftochten krijgen ze een relatie. Finch helpt Violet om verder te leven na de dood van haar zus, maar het lukt hem niet om uit zijn eigen depressie (die wordt veroorzaakt door een bipolaire stoornis) te komen. Uiteindelijk verdrinkt Finch zichzelf in het Blauwe Gat, een meer waar Violet en hij ook zijn geweest tijdens een van hun zwerftochten.

Moeilijkheid

Waar het licht is is in een aantal opzichten (taalgebruik, perspectief, chronologie) goed te doen voor lezers vanaf N2. Wel is het voor N2-lezers en minder ervaren N3-lezers wellicht moeilijk te begrijpen dat Finch de aangeboden hulp van Violet en meneer Embry afslaat en uiteindelijk voor de dood kiest. Velen van hen zullen het einde hartverscheurend vinden. Voor N3(+) vormen de vooruitwijzingen naar dit einde een uitdaging. Verder zullen N3(+)-lezers aan het denken gezet worden over thema’s als identiteit, rouwverwerking, schuldgevoelens, de vraag hoe te leven en de maatschappelijke stigmatisering van mensen met psychische problemen. Tot slot is de intertekstualiteit voor N3+ interessant.

Met name geschikt voor ervaren lezers vanaf de derde klas van het havo/vwo. Ook veel bovenbouwleerlingen zullen dit een mooi boek vinden.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.