Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | Het midden van de wereld

Introductie

De Duitse schrijver Andreas Steinhöfel (1962) begon op een bijzonder moment met schrijven: hij schreef zijn eerste kinderboek tijdens zijn eindexamen. In Duitsland is Steinhöfel een beroemd en gewaardeerd auteur. Hij kreeg onder meer de Erich Kästner-Preis für Literatur voor zijn gehele oeuvre. In Nederland zijn enkele titels voor jongere kinderen van hem verschenen. Het midden van de wereld is zijn eerste jongerenroman. In 2016 verscheen zijn tweede jeugdroman Anders.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven. 

De zeventienjarige Phil is op zoek: naar zijn vader, vriendschap, liefde en zichzelf. Samen met zijn excentrieke moeder Glass en zijn norse tweelingzus Dianne woont hij in het vervallen landhuis Visible aan de rand van een kleine stad. Hun vader kennen Phil en Dianne niet en hun moeder weigert iets over hem te vertellen. Phil heeft geen idee waarom zijn moeder en zus al twee jaar nauwelijks met elkaar praten. Er is iets tussen hen gebeurd, maar beide vrouwen weigeren te vertellen wat. Uiteindelijk blijkt dat Dianne twee jaar geleden aan Glass heeft verteld dat zij verantwoordelijk was voor de miskraam die haar moeder drie jaar ervoor kreeg: plantenkenner Dianne had Glass uit jaloezie vergiftigd met moederkoren, een zwam die weeën opwekt.

Het drietal wordt omringd door een bijzondere groep mensen: Tereza, steun en toeverlaat van Glass; Kat, Phils beste vriendin met wie hij alles deelt; de ene na de andere aanbidder van Glass en ten slotte Nicholas, de jongen op wie Phil halsoverkop verliefd wordt. Tussen hen ontwikkelt zich een gecompliceerde relatie, omdat Nicholas zijn homoseksualiteit koste wat kost verborgen wil houden. Uiteindelijk bedriegt hij Phil met Kat. Terwijl Phil Nicholas daarmee confronteert, wordt Nicholas door een jeugdvriend van Phil in zijn oog geraakt door een kogel uit een luchtbuks en raakt hij dat oog kwijt. Het boek eindigt met Phils besluit om van school te gaan en hij monstert met zijn oom Gable aan op een groot vrachtschip om zo de wereld te verkennen.

Moeilijkheid

Het midden van de wereld is een echt N3+-boek door de poëtische stijl, de ingewikkelde onderlinge verhoudingen en de vele open plekken die het boek een raadselachtige sfeer geven. Vanwege de stijl, de moeilijk te doorgronden personages en het benodigde geduld om de open plekken in te vullen, vraagt het boek van beginnende N3-lezers te veel.

Het midden van de wereld is een coming-of-ageroman, waarin Phils zoektocht naar zijn identiteit centraal staat. Deze thematiek zal geen enkele lezer ontgaan, aangezien dit op de achterflap vermeld wordt. Verder zullen N3(+)-lezers geïnteresseerd zijn in de ontluikende relatie tussen Phil en Nicholas en aan het denken gezet worden over (homo)seksualiteit en jezelf (niet) durven zijn. Daarnaast zijn de gecompliceerde (familie)relaties interessant voor N3(+)-lezers.

Het midden van de wereld is vooral geschikt voor ervaren lezers in het derde leerjaar van havo/vwo. Ook in de bovenbouw kan het boek nog prima worden gelezen, mits vertalingen zijn toegestaan voor de lijst.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.