Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | 16 & zwanger

Introductie

Marian Hoefnagel heeft een doel in haar leven: ze wil graag jongeren aan het lezen krijgen. Zij vindt dat je door het lezen van boeken dingen over het leven leert en dat je Nederlands er beter van wordt. Ze schrijft over onderwerpen die dicht bij de jongeren van tegenwoordig staan zoals drugs, discriminatie en ongewenste zwangerschappen.
De boeken van Hoefnagel worden uitgegeven door Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, die zich ten doel stelt literatuur toegankelijk te maken voor leerlingen die moeite hebben met lezen.
16 & zwanger maakt deel uit van de Reality Reeks, een serie boeken voor en over jongeren. Ieder boek vertelt een spannend verhaal over onderwerpen waar jongeren mee te maken kunnen krijgen.

Inhoud

Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.

Esther vertrekt voor een paar dagen naar haar oma. Pas na een tijdje durft ze aan haar oma te vertellen dat ze zwanger is van Joris, de coolste jongen van haar school. Esther twijfelt enorm of ze haar kindje wil houden of niet. Haar moeder wil dat ze naar een abortuskliniek gaat, haar vader vindt dat ze zelf moet beslissen en wil eventueel wel voor de baby zorgen. Ook Joris is ervoor dat ze abortus laat plegen. Rond kerst komt de hele familie bijeen in het ouderwetse huisje van oma. Esthers probleem lost zich dan vanzelf op. Ze krijgt een miskraam.

Moeilijkheid

Dit boek vraagt van maar zeer weinig leerlingen een grote bereidheid: het is dun, gedrukt in een groot lettertype met veel wit op de pagina. Het dilemma waar Esther mee worstelt, het thema van het boek, is de grootste uitdaging voor de lezers. Verder hangt de oma van Esther een heel andere levenswijze aan dan de gemiddelde puber van tegenwoordig.
Meisjes vinden 16 & zwanger waarschijnlijk een ontzettend interessant boek. Het boek is minder geschikt voor jongens.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier