Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | De gele scooter

Introductie
Ellle van den Bogaart (1959) schrijft over gebeurtenissen die jongeren van deze tijd meemaken. De gele scooter was haar eerste boek en zij won hiermee in 2005 de Debutantenprijs van de Jonge Jury. Later verschenen onder andere No deal en Lijfstraf. De hoofdpersonen in haar boeken hebben het niet makkelijk, maar het lukt hen uiteindelijk om hun problemen te overwinnen. De schrijfster hoopt dat haar lezers gaan nadenken over hoe zij zelf in die situaties zouden reageren.

Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Isis is op weg naar huis en ziet een gele scooter in de berm liggen. Vanuit de bosjes hoort ze een meisje (Wies) gillen. Isis stopt, maar durft niets te doen. Even later haalt een jongen (Spike) op een scooter haar in. Hij waarschuwt haar niets te zeggen en dreigt dat hij anders met haar hetzelfde doet. Tot haar grote schrik herkent ze de jongen, al weet ze zo snel niet waarvan. Wat er precies is gebeurd, weet Isis niet, maar het moet iets ernstigs zijn. Ze is vastbesloten om de politie te helpen bij het vinden van de dader. Dat de dader wordt opgepakt, moet voor Wies een goed gevoel zijn. Zij is namelijk slachtoffer van een verkrachting en moet deze gebeurtenis zien te verwerken.

Moeilijkheid
De kijk vanuit drie verschillende personages op dezelfde gebeurtenis zal in het beginnen wennen zijn voor onervaren lezers. Door de aanwijzingen boven elk hoofdstuk wordt de lezer goed door het verhaal geleid. Het verhaal wordt vlot verteld wat instaplezers zullen waarderen. Ook worden de gedachten en gevoelens van de personages duidelijk beschreven, waardoor lezers zich goed kunnen inleven. De thematiek is echter te heftig voor emotioneel jonge lezers.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.