Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | instapniveau | Mijn allerliefste vijand

Introductie

Milou van der Horst (1992) kreeg op haar elfde jaar anorexia en heeft tijdens haar ziekte een dagboek bijgehouden. Zelf zegt ze: 'Het was een uitlaatklep voor mij, dat schrijven en ook een goed verwerkingsproces.' Toen ze genezen was, heeft ze met de hulp van schrijfster Mirjam Oldenhave haar dagboekverhaal omgetoverd tot een boek. Met Mijn allerliefste vijand debuteerde ze op veertienjarige leeftijd. Na drie boeken over verschillende fases van de ziekte anorexia te hebben geschreven schrijft ze nu ook over andere onderwerpen.
[Bron: Leesplein.nl]

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Femke besluit zich te focussen op haar gewicht als haar vriendschap met Lotte over lijkt te zijn. Ze denkt dat haar dikke lichaam de reden is voor het einde van de vriendschap. Ze wil afvallen zodat Lotte haar weer ziet staan. Helaas slaat ze hierin door en ontwikkelt ze de eetstoornis anorexia nervosa. Je leeft met Femke mee die voor en tegen Femke 2 – haar andere ik – vecht. In haar strijd tegen anorexia wordt ze verschillende malen opgenomen in ziekenhuizen en verschillende klinieken. Het duurt erg lang voordat Femke inziet dat het niet goed met haar gaat. Ze verzet zich uit alle macht tegen haar behandelingen en probeert alsnog zo weinig mogelijk calorieën binnen te krijgen en zoveel mogelijk calorieën te verbranden als ze in het ziekenhuis ligt. De gedachte aan puppy Buddy, die Femkes ouders kopen om haar extra motivatie te geven, helpt haar om weer te gaan eten, zodat ze snel naar huis mag om bij haar hondje te zijn. In de laatste kliniek bereikt Femke haar doel: voor haar verjaardag wordt ze ontslagen uit de kliniek en mag ze naar huis.

Moeilijkheid

Voor de Instapniveau- en beginnende N1-lezer is dit een verhaal over een leeftijdsgenoot die aan een ernstige ziekte lijdt. Zij zullen graag willen weten of het goed komt met Femke en dat zal reden genoeg zijn om door te lezen. De aanleiding van de ziekte gaat wellicht aan beginnende lezers voorbij. De gevorderde N1-lezer zal proberen om de gedachten van Femke te begrijpen en daardoor een verklaring voor haar ziekte te zoeken. Lezers van alle niveaus zullen onder de indruk zijn door het feit dat een leeftijdsgenoot dit verhaal zelf heeft meegemaakt én geschreven. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.